Cum se folosește ghiseul.ro și la ce ajută el cu adevărat. Trucuri și sfaturi

Daria Petrescu 19.09.2020, 19:15
Cum se folosește ghiseul.ro și la ce ajută el cu adevărat. Trucuri și sfaturi

Atunci când vine vorba de plata taxelor, românii sunt nevoiți să mergă fizic la ghișeu pentru a-și rezolva problemelor. Acest lucru nu este pe placul nimănui, mai ales că sunt cozi interminabile, iar restricțiile din cauza pandemiei de coronavirus, îngreunează și mai mult situația. De ceva vreme a apărut ghișeul.ro. Această metodă este una dintre cele mai preferate de oameni. Evită astfel drumurile, în locurile aglomerate. Iată cum se folosește ghiseul.ro și la ce ajută el cu adevărat.

Ghișeul.ro ne scapă de ghișeul fizic

Până acum, chiar dacă unii români au apelat la plățile online, aceștia au fost nevoiți să ajungă în fața unui ghișeu sau a unei imprimante. Asta, pentru a face dovada fizică a plății online.  Astfel, el e pus să dovedească plata făcută online către Trezoreria statului. Fie lipsesc mecanismele de plată, fie informația despre obligațiile la zi.

De alungul timpului, miliarde de euro s-au cheltuit pe diferite programe IT care să facă viața contribuabilului mai ușoară, însă multe dintre ele nu sunt funcționale. Timp pierdut, nervi întinși la maxim și multe drumuri prin oraș. DE asta au avut parte românii pentru a-și rezolva problemele fiscal.

De altfel, nici acum nu există o interconectare a bazelor de date ce aparțin instituțiilor statului. Nu există o infrastrictură unitară. Din această cauză, oamenii sunt oblicați și umble cu dosarul plin de acte, pe la ușile funcționarilor.

Cel mai bun exemplu este ANAF. Cel care a emigrat în Marea Britanie sau în Belgia, își amintește că există „ghișeu” doar cand se gandește la țara sa. Nu puține au fost cazurile când oamenii s-au plâns de situația în care au fost puși.

În străinătate, plățile se fac online. De asemenea, se fac online taxe și impozite, pană la mesele de pranz sau serviciile after school.

La nivel național, există Ghișeul.ro. Nu este complicat de folosit. Trebuie doar să vă faceți un cont pentru a putea face plăți la ghișeul.ro. Vorbim despre  singurul sistem prin care se pot face plăți directe către administrația publică centrala sau locală. Prin intermediul său, orice persoană fizică sau fizică autorizată își poate plăti online taxele și impozitele locale, fiscale, amenzi de circulație sau alte taxe nefiscale precum cele de timbru.

Practic, regula se aplica doar la nivel local

Sunt peste 460 de mii de conturi active în spatele cărora se află contribuabili ce optează pentru plata online a dărilor. Printre localități se numără Băicoi, Bolintin Vale sau Garoafa, județul Vrancea.

Astfel că, printr-un simplu click, orice bucureștean, clujean, gălățean sau focșănean își poate achita impozitele la Ghișeul.ro

Potrivit Asociației de Plăți Electronice din Romania, cea care administrează împreuna cu statul roman platforma Ghișeul.ro, numărul conturilor active crește de la un an la altul cu cu aproape 100 de mii.

„În acest moment mecanismul funcționează cu picătura și asta din cauza modificărilor fiscale apărute. Introducerea Declarației unice prin care  fiecare contribuabil e pus să-si calculeze și declare singur obligațiile de plată a dus la imposibilitatea de a mai plăti online prin Ghiseul.ro.

Și asta pentru că nu mai există informația esențială, cat am de plată la ANAF. Am încercat să găsim o soluție. Asta pentru ca oamenii să nu ajungă tot la ghișeul fizic, însă fără succes pentru moment”, spune George Anghel, directorul executiv al Asociației de Plăți Electronice din Romania.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe