SPECIAL

Cum se folosește corect pronumele relativ “care” la cazul genitiv

Ileana Mlădinoiu 26.09.2021, 13:29
Cum se folosește corect pronumele relativ “care” la cazul genitiv

Pronumele este partea de vorbire cu cele mai multe feluri date de rolul pe care îl are în vorbire/scriere: personal, de întărire, reflexiv, posesiv, demonstrativ, relativ, interogativ, negativ, nehotărât.

Primele patru pronume au forme personale (arată forme diferite): eu, tu el; însumi, însuși; al meu, al tău, al său. Celelalte nu au forme personale: acesta, acela, celălalt, altul, cineva etc. Apoi, fiecare pronume comportă discuții legate de gen, număr, caz, funcție sintactică, topică, ortografie, acord.

Prin urmare, pronumele relativ, deoarece el reprezintă tema articolului, chiar dacă nu în totalitate, este mai întâi un pronume cu forme nepersonale cum sunt: care, cine, ce, cât. Cel mai adesea se referă la un substantiv, alt pronume sau la o propoziție. Se deosebește de celelalte pronume pentru că în același timp introduce o propoziție subordonată și este în interiorul ei și parte de propoziție.

De ex.: A plecat în țara care îi oferă un job bine plătit. După cele două predicate – a plecat și oferă – fraza se împarte în două propoziții. 1.A plecat în țara; 2. Care îi oferă un job bine plătit.

Analizând pronumele relativ care, vom putea spune că are dublu rol. Este element de legătură între principala 1 și subordonata 2. În propoziția subordonată care este subiect (îl înlocuim cu substantivul țara la care se referă și va ieși: Țara îi oferă un job mai bine plătit. Iată cum depistăm și funcția sintactică pronumelui relativ care, respectiv de subiect.

Explicații legate de folosirea corectă a pronumelui relativ care aflat în cazul genitiv

Pronumele relativ apare la diverse cazuri (acuzativ, dativ, genitiv) precedat uneori de prepoziții ca: pe, de, din, la, prin sau de articolul posesiv genitival al, a, ai, ale.

Aici vrem să staționăm, pentru că, uneori, vorbitorii limbii române se lovesc de imposibilitatea de a face corect acordul acestui articol. Am întâlnit o construcție, desigur eronată, care arată astfel: Copilul a cărui părinte a plecat în străinătate. Autorul nu s-a gândit că părinte este de genul masculin și că articolul posesiv genitival pentru masculin este al și nu a. L-a introdus după ureche. Cu forma pronumelui relativ cărui a nimerit-o.

Fraza corectă se scrie astfel: Copilul al cărui părinte a plecat în străinătate. Avem de-a face aici cu elemente la același gen, anume masculin (copil, părinte) și cu un acord denumit încrucișat. Luăm separat pe al și înțelegem ca el se acordă cu părintele – al părintelui, nu a părintelui. Numai dacă aveam un feminin, mamă, de exemplu, mergea acest a. Copilul a cărui mamă…

Cum se foloseste corect pronumele relativ “care” la cazul genitiv
Reguli de exprimare în limba română

Revenind, pronumele relativ care aflat la cazul genitiv așezat la începutul propoziției, vorbim acum doar de propoziție, este atribut al substantivului de la dreapta lui și, ca orice atribut genitival cu topică inversă, este precedat de articol posesiv genitival.

De ex.: Am un coleg al cărui frate este alpinist. Lucrurile sunt limpezi, așa cum s-a spus anterior, toate elementele sunt masculine.

Ce facem în cazul în care substantivul înlocuit și cel determinat de pronumele relativ care nu sunt de același gen și număr. Trebuie să avem grijă de cuvântul cu care se acordă pronumele relativ care, dar si de cel cu care se acordă articolul posesiv genitival. Pronumele relativ se acordă cu substantivul pe care îl înlocuiește (el se află în propoziția regentă), iar articolul posesiv genitival se va acorda cu substantivul cu funcția de atribut, aflat, repetăm, la dreapta pronumelui relativ.

De ex.: Am o colegă al cărei frate este alpinist. Pronumele relative care se acordă cu substantivul feminin colegă, iar articolul posesiv genitival cu frate. Unul este feminin, celălalt este masculin.

Alte exemple:

Am un coleg ai cărui frați sunt alpiniști.

Am colege ai căror frați sunt alpiniști.

Am un coleg a cărui soră este cadru medical.

Am un coleg ale cărui surori sunt cadre medicale.

Întotdeauna privirea se va îndrepta spre stânga pentru pronumele relativ, iar pentru articolul posesiv genitival spre dreapta. Acestea sunt doar câteva exemple ale căror reguli trebuie respectate. Notați, dacă veți dori, substantivul exemple cu a, articolul posesiv genitival ale cu b, pronumele relativ căror (forma de genitiv al pronumelui relativ care) cu a și substantivul reguli cu b. Veți obține formula corectă prin încrucișare.

Urmăriți Impact.ro și pe