Cum se fierbe corect orezul. Ce trebuie să faci înainte de a-l pune în apă

Andra Daoud 15.01.2022, 08:40
Cum se fierbe corect orezul. Ce trebuie să faci înainte de a-l pune în apă

Orezul este foarte popular în bucătăria românească și este folosit la tot felul de preparate, de la garnituri pentru friptură până la sarmale sau ardei umpluți. Atunci când gătiți orezul, trebuie să țineți cont de câteva aspecte, pentru un rezultat delicios. Ce recomandă bucătarii profesioniști să faceți cu orezul înainte de a-l pune la fiert și de ce nu trebuie să săriți peste acest pas.

Cum se fierbe, de fapt, corect orezul

Atunci când gătiți orez, primul pas important este alegerea lui. În supermarketuri găsim mai multe sortimente de orez, în funcție de felul bobului și de preparatul la care va fi folosit. De exemplu, pentru pilaf, risotto sau sarmale, veți alege un orez cu bob rotund, pentru că acesta conține mai mult amidon, iar în timpul gătirii devine lipicios. Dacă vreți să gătiți o garnitură precum orez în stil asiatic sau oriental, aveți nevoie de un orez cu bob lung sau thai, care nu se lipește în timpul fierberii.

Apoi, este important cum pregătiți orezul înainte de a-l pune la fiert. Bucătarii profesioniști recomandă ca, dacă vreți o garnitură la care bobul de orez rămâne întreg și nu devine lipicios, să spălați orezul în mai multe ape înainte de a-l pune la fiert. În acest fel, eliminați stratul superficial de amidon de pe suprafața boabelor, iar în timpul gătirii nu se vor lipi între ele.

Atunci când clătiți orezul cu apă rece, veți observa că apa devine albicioasă. Clătiți orezul în 2-3 ape, până când apa rămâne curată, abia apoi puneți-l la fiert.

Metoda ideală de a găti orezul

Deși poate fi fiert sau tras la tigaie, metoda ideală de a găti orezul este folosind un aparat special de gătit orez sau un multicooker. Bucătarii asiatici spun că în acest fel, orezul se gătește mai bine decât pe aragaz, deoarece căldura este distribuită uniform, iar dacă respectați timpii de gătire ai aparatelor respective, nu aveți cum să dați greș.

Dacă fierbeți orezul pe aragaz, este foarte important să respectați raportul de apă și orez. Adăugați apă astfel încât nivelul ei să depășească doar cu un deget nivelul de orez din vas. Folosiți o oală antiaderentă, cu fund dublu, pentru ca orezul să nu se lipească, și amestecați periodic.

Cum se fierbe, de fapt, corect orezul. Ce trebuie să faci înainte de a-l pune în apă
Spălați orezul înainte de a-l pune la fiert

Orez cu legume la tigaie, în stil asiatic

Pentru a pregăti un fel de mâncare tradițional asiatic, aveți nevoie de câteva ingrediente specifice și orez. Veți obține un fel de mâncare perfect de savurat pe post de garnitură sau ca fel principal, dacă sunteți vegetarian sau țineți post.

Ingrediente:

  • 250 g orez
  • 100 g ciuperci
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ceapă
  • 2 fire ceapă verde
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 linguriță ghimbir răzuit
  • ulei de susan
  • sos de soia

Mod de preparare:

Spălați orezul și puneți-l la fiert în apă cu puțină sare. Cât timp fierbe orezul, curățați legumele și tăiați-le julien. Zdrobiți usturoiul și răzuiți ghimbirul. Puneți câteva linguri de ulei de susan într-o tigaie pe foc. Ideal este să folosiți un wok, pentru a putea amesteca toate ingredientele.

Adăugați usturoiul și ghimbirul, apoi legumele tăiate julien și căliți-le la foc mediu spre mare. Când legumele s-au călit, dar sunt în continuare crocante, fără să se înmoaie, adăugați sosul de soia. Scurgeți orezul de apă și puneți-l peste legumele din tigaie.

Amestecați totul și mai lăsați pe foc un minut, cât să se combine toate aromele. La final, mai adăugați sare și piper, dacă este nevoie. Asezonați cu ceapă verde tocată mărunt și serviți. Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe