Cum se ferește David Popovici de substanțele interzise. „Întrebau și când folosea picături”. Cine l-a numit pe sportivul român „Ultimul Tarzan al înotului”

Sorin Barbu 23.06.2022, 14:33
Cum se ferește David Popovici de substanțele interzise. „Întrebau și când folosea picături”. Cine l-a numit pe sportivul român „Ultimul Tarzan al înotului”

David Popovici a câștigat două medalii de aur la Campionatele Mondiale de Natație și a egalat o performanță neatinsă din secolul trecut. Succesul lui nu este o întâmplare pentru că în spatele sportivului de 17 ani și 9 luni stau mii de ore de muncă și de studiu, iar Cristi Balaj, fostul șef al ANAD, a dezvăluit ce eforturi au făcut părinții sportivului pentru ca fiul să nu ia din greșeală o substanță care se află pe lista interzisă.

David Popovici, sprijinit de părinții lui

David Popovici a câștigat două medalii de aur la Campionatele Mondiale de Natație, iar românii au descoperit că au în țară un giuvaier care poate aduce multe succese. Până acum câteva zile, cine știa că sportivul a ajuns înot la patru ani, după ce un medic a descoperit că are scolioză și s-a gândit că acolo o poate trata cel mai bine? Sau că după Olimpiada de la Tokyo a plecat de la CSA Steaua, pentru că nu avea un bazin bun de pregătire, și a ajuns în curtea rivalei de la Dinamo?

Sau de miile de ore de muncă, de trezitul la patru dimineața, zi de zi, de regimul alimentar și de programul de pregătire spartan. Ca să nu mai vorbim de salariul de la gruparea din „Ștefan cel Mare”, mult mai mic decât al „vedetelor” care au retrogradat echipa de fotbal Dinamo pentru prima oară în istorie. Și lista sacrificiilor și lucrurilor interzise poate continua.

Toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile fără efortul părinților lui David. Nu au lăsat nimic la voia întâmplării și au avut mare grijă că băiatul lor să nu greșească și dintr-o neglijență tot efortul să fie în zadar. Mama lui David a lucrat în domeniul asistenței sociale, dar a făcut un curs de ofițer anti-doping, ca să știe cât mai bine regulamentul.

„Părinţii întrebau elegant dacă pot deranja, plus că noi eram în slujba sportivilor. Întrebau şi când foloseşte picături în ochi sau urechi, spray nazal pt că substanţele interzise puteau să fie prezente, pot apărea greşeli, vezi cazul Andreei Răducanu, care a pierdut o medalie olimpică.

Mai mult de atât, mama băiatului a făcut un curs de ofiţer de control antidoping, a şi plătit chiar dacă nu dorea şi nu practica această meserie, doar din dorinţa de a învăţa exact cum şi care e modalitatea unui control doping tocmai pentru a nu greşi.

Când am aflat că mama acestui băiat a făcut curs şi a plătit o sumă de bani, am spus că ideal ar fi… nu am reuşit să pun în practică pentru că am plecat de la ANAD înainte să fie făcut cursul gratuit şi să plătească doar cei care vor diploma”, a declarat fostul președinte al Asociației Naționale Anti-Doping, Cristi Balaj, la Orange Tv.

David Popovici, „Ultimul Tarzan al înotului”

Când citești ziarele din străinătate ai impresia că David Popovici este un erou de film. Gazzetta dello Sport a scris: „Cine este Popovici, ultimul Tarzan al înotului: «Eu, Seneca şi limitele care nu există». Moştenitorul lui Dressel este român, are 17 ani şi iubeşte filozofia, latina şi este un fan al Italiei: la Mondialele de la Budapesta a marcat o dublă la 100 şi 200 liber şi a devenit deja un mit”, scrie prestigiosul ziar italian.

The Times l-a comparat cu Ian Thorpe și l-a descris printr-un joc de cuvinte: „New Thorpedo” ( noua torpilă). „Thorpedo, un adolescent talentat, care şi-a depăşit colegii mai în vârstă şi mai experimentaţi şi care posedă aceleaşi atribute fizice şi perspicacitate tactică care l-au făcut pe australian cel mai bun la stilul liber din toate timpurile”, l-au descris americanii.

David Popovici a câștigat titlul mondial la 200 de metri și 100 de metri și a egalat performanța reușită acum 49 de ani de Jim Montgomery. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că sportivul va fi recompensat cu suma de un milion de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe