Când vine vorba despre prima masă a zilei, nu avem foarte multe variante din care să alegem. Ingredientul aproape nelipsit din farfurie ajunge să fie, de cele mai multe ori, banalul ou, ce se poate transforma într-o formă de răsfăț, dacă este preparat cum trebuie. Dacă vrei să înveți o rețetă specială de mic dejun, urmează pașii de mai jos. Cum se face Menemen sau omleta turcească.
Dacă te-ai săturat de oul ochi sau fiert, iar poșatul și se pare o tehnică prea dificilă pentru primele ore ale dimineții, a venit momentul să înveți cum se prepară Menemen sau omleta turcească. Este foarte ușor de făcut și delicioasă, iar lista ingredientelor nu-ți va da bătăi de cap la cumpărături.
În tigaia pusă de foc, se pun untul și uleiul de măsline. După ce se topește complet untul, se adaugă ceapa tocată și se lasă să se gătească timp de trei sau patru minute. Când ceapa devine aurie, se pune ardeiul tocat și se lasă și el timp de două-trei minute. Se adaugă roșiile tăiate cuburi, fără pulpă, se condimentează cu sare și piper, după gust, fulgi de ardei iute și oregano. Amestecați bine ingredientele în vas și lăsați la gătit câteva minute. Fără să fie bătute înainte, se pun ouăle, care se amestecă ușor cu legumele. Se mai ține tigaia pe foc până omleta capătă consistența dorită. Menemenul se servește cu pătrunjel tocat mărunt presărat peste.
Se spune că o omletă poate face până și o persoană care intră pentru prima oară într-o bucătărie. În timp ce unii nutriționiști susțin că omleta perfectă se prepară folosind doar două ouă, bucătarii au o cu totul altă viziune. Chef Joseph Hadad, care a lucrat în unele dintre cele mai cunoscute restaurante din întreaga lume și-a dezvăluit unul dintre trucurile pe care le are în arsenal.
„Mai în glumă, mai în serios, lumea vorbește despre cei care nu știu să gătească, cum că măcar o omletă sunt în stare să facă. Ceea ce poate fi foarte corect. Dar de la a pregăti o omletă și până la a pregăti omleta perfectă, este cale lungă. Indiferent dacă o faci simplă sau cu diverse ingrediene în compoziție, scopul principal al omletei este să fie pufoasă și cremoasă în același timp. Or, de cele mai multe ori primesc și la hotelurile mari, omlete uscate, înecăcioase”, a explicat chef Joseph Hadad, pe blogul său.
Rețeta lui Joseph Hadad pentru omleta perfectă este aici.