Cum se face, de fapt, aluatul pentru chec și cât timp trebuie lăsat acesta la cuptor

Emanuela Pană 08.05.2021, 09:16
Cum se face, de fapt, aluatul pentru chec și cât timp trebuie lăsat acesta la cuptor

Checul este un desert clasic românesc, ușor de preparat și foarte gustos. Poate fi servit cu orice ocazie și constituie o gustare delicioasă pentru copii. L-au făcut și îl mai fac bunicile și mamele noastre, iar acum este rândul nostru să ducem rețeta mai departe. Cum se prepară aluatul și cât trebuie lăsat la cuptor, aflați în continuare.

Cum se face aluatul pentru chec

Checul este un desert popular și iubit printre români, nu doar pentru că nu necesită ingrediente sofisticate, ci și pentru că este extrem de gustos și se pătrează foarte bine. De asemenea, atunci când devine mai tare, checul poate fi trecut prin lapte și pus în tigaie. Mai exact, îl poți face frigănele.

Mulți dintre noi își amintesc cu drag și nostalgie de acest desert al copilăriei, de feliile groase presărate din abundență cu zahăr pudră. Acest preparat este minunat atât pentru micul dejun, cât și ca gustare.

Așadar, dacă acest preparat se numără printre preferatele tale, îți oferim o rețetă inedită pe care o poți încerca și împărți cu cei dragi. Iată care sunt ingredientele de care vei avea nevoie:

  • 4 ouă;
  • 250 g făină;
  • 40 g cacao;
  • 220 g zahăr;
  • 100 ml apă minerală carbogazoasă sau sifon;
  • 50 ml ulei;
  • un praf de sare;
  • 1 linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat;
  • coaja rasă de la o lămâie.

Din aceste ingrediente va rezulta un chec  copt în formă de 12×25 cm (sau 10×30 cm) cu înălțime de 7-8 cm.

Citește și: Cum se prepară Babka sau cozonac polonez. Reţeta asta face furori în toată lumea

Cât timp trebuie lăsat la cuptor

Checul este un desert versatil, care poate fi regăsit în diferite variante, adaptate tuturor gusturilor. Răspândit în toată lumea, de la cel clasic, cu ciocolată, la cel cu fructe uscate sau nuci, există, cu siguranță, o rețetă pe gustul oricui. În continuare, îți prezentăm modul de preparare al unui chec pufos în două culori.

aluat pentru chec
Rețetă de chec în două culori. Cum se face și cât timp trebuie lăsat la cuptor

Înainte de a vă apuca de lucru ar fi bine să porniți cuptorul la 180° C, pe funcția căldură sus + jos + ventilație, respectiv trepta medie spre înaltă la cele pe gaz, pentru ca acesta să aibă timp să se încingă până ce compoziția de chec va fi gata.

După cum ați putut observa, această rețetă de chec este ieftină (economică), cu 4 ouă și ulei. Așadar, iată care sunt pașii:

1. Se separă ouăle și se bat gălbenușurile cu 50 g zahăr și cu vanilia. Se adaugă cu grijă uleiul și apa minerală pentru a nu stropi, alături de coaja de lămâie rasă.

2. Se bat albușurile cu un praf de sare, iar când spuma devine fermă se adaugă restul de zahăr și se amestecă în continuare, până ce spuma devine densă și lucioasă. Se bate spuma ca la bezea. Prin urmare, dacă întorci castronul, spuma nu trebuie să curgă.

3. Se toarnă mixul de gălbenuși peste spuma obținută și se mai amestecă 10 secunde cu mixerul.

4. Se cern și se cântăresc separat 150 g făină pentru compoziția albă și 100 g făină cu 40 g cacao pentru compoziția cu cacao. Se pun în boluri separate. Se amestecă făina cu cacao pentru a nu face cocoloașe și a se omogeniza mai repede.

5. Din compoziția spumoasă se scot 300 g într-un castron și se combină cu mixul de făină cu cacao. Se lucrează de preferat cu spatula, cu mișcări largi de sus în jos, cu grijă pentru a nu scoate aerul încorporat în albușuri.

6. Peste restul de compoziție spumoasă se adaugă făina simplă și se încorporează tot cu spatula.

7. Se tapetează forma de cozonac cu hârtie de copt și se toarnă în ea mai întâi, partea de aluat cu vanilie (albă). Se toarnă deasupra și partea cu cacao și se nivelează cu grijă. Atenție! Nu se apasă cu spatula, pentru a nu împinge cacaoa la fund.

8. Se introduce tava în cuptorul preîncins la 180° C și se coace checul timp de 10 minute, după care se reduce temperatura la 170° C și se lasă alte 20-25 de minute (depinde de cuptor).

9. Dacă vreți să vă asigurați că prăjitura este coaptă bine, puteți face testul scobitoarei.

Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...