Chiar dacă pare o activitate învechită, există totuși multe persoane pasionate de cusut. Pentru mulți oameni, cusutul poate fi o artă, iar din mâna lor pot ieși lucruri rare și spectaculoase. Sigur că și această tehnică are micile ei secrete. Există mai multe feluri de cusături, știute numai de cei care practică această activitate. Ei bine, pentru cei mai puțin informați despre această îndeletnicire , vă prezentăm mai jos cum se fac semnele cusute și ce trebuie să știe un novice care se apucă de această artă.
Este vorba despre o cusatura oblică și se foloseste pentru bordurile altițelor. În special, pentru cusaturi jos, la maneci. Cusătura acoperă mai bine panza decât 1/2 crucite cusute cu aceeasi grosime de fir. Asta pentru că este cusut sub un unghi mai înclinat decât diagonala unui patrat. Este diagonala unui dreptunghi a cărui latură mare este dublă față de latura mica, potrivit prezentării făcute pe semnecusute.ro.
Scarițele si puncturi sunt considerate puncte de lucru vechi. Acestea se pot coase cu fir de diferite grosimi, pentru aspect diferit: caligrafic sau înfoiat
Acesta este cel mai spornic punct de cusatură, daca se foloseste fir gros sau dublat, pentru a acoperi pânza dintr-o singura miscare, pe diagonal. Rezultatul este cu adevărat uimitor. Însă, trebuie să țineți cont de toții pașii.
Cusăturile pe cutulițe fixează încretirea, determinand cutulitele sa ramana uniforme, echidistante. Aceasta este considerate una dintre cele mai importante cusături. De ea poate depinde aspectul pânzei pe acre lucrați.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Lănțișorul poate fi în formă de lacrimă, sau de potcoava. Această cusătură se coase cel mai adesea cu fir metallic. Cu siguranță dacă sunteți atent la sfaturi, rezultatul va fi cel așteptat.
Cusatura la fir este inspirata din tesaturi și este una dintre cele mai vechi, spornice si usoare tehnici de cusut. De aceea, începătorii prefer acest gen de a coase, pentru a-și forma mâna.
Această cusătură se foloseste la partea de sus a manecii, atunci cand altita este croită aparte. Atunci când maneca este mai larga de 1 lat de panza (atunci este nevoie să încrețiți mâneca la partea de sus)
Acest gen de cusăturiă nu increteste, subaltita se coase in general cu nuante de pamant, de la galben pai la negru, trecând prin auriu, ocru, cafeniu, brun, roșcat
Se face trecând cu acul prin lat, ca la lantisor, dar rotind mereu pasul in jurul unui centru; Această cusătură poate fi de formă pătrată (cand este incadrata intr-un model mai mare) . De asemenea, se poate face rotundă, cand este independenta. Cel mai adesea se coase cu fir rosu sau fir metallic.
Această metoda folosită in special in sud (Oltenia). Este atunci cand croiul nu este realizat cu 2 stani imbinați în fata. Motiv pentru care trebuie făcuta o taietura pe centrul pieptului.