Cum se fac pitele grecești. De ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară aluatul

Emanuela Pană 14.11.2021, 16:17
Cum se fac pitele grecești. De ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară aluatul

Pita grecească este o lipie rotundă, gustoasă, cu o consistență moale, perfectă pentru a fi servită alături de gyros de pui, hummus, tzatziki și chiar pe post de blat pentru o pizza rapidă. Avantajul unui astfel de preparat este că se pregătește foarte ușor în casă, din ingrediente la îndemâna oricui, și poate fi congelată și dezghețată înainte de servire. Ingrediente și mod de preparare, în continuare.

Cum se fac pitele grecești

Moale și pufoasă la interior, dar crocantă la exterior, pita grecească este un preparat simplu, ieftin și gustos, care poate înlocui cu succes pâinea la micul dejun.

Tăiată pe jumătatea, pita grecească poate fi umplută cu orice găsești prin frigider, de la friptura rămasă de la masa de ieri și până la hummus, legume, tzatziki și alte sosuri.

Rețetele grecești au toate parfum de vacanță, soare și mare, fiind savuroase, pline de gust și arome. În ceea ce privește pita grecească, este aproape imposibil să nu vă placă, având un gust foarte asemănător cu turtele pe care le mâncam în copilărie.

Pâinea grecească este o pâine plată, necrescută, pe care o poți prăji în tigaie, asemenea unei clătite, sau pe care o poți coace pe plita încinsă, la fel cum se fac și lipiile și turtele noastre țărănești. Când sunt gata, frumos rumenite, acestea pot fi asezonate, așa calde, cu lei de măsline și oregano.

Pita grecească reprezintă alegerea perfectă pentru cei care vor să pregătească acasă gyros sau souvlaki, salate și aperitive (mezze).

Citește și: Rețetă de souvlaki cu ingrediente din Grecia. Iese absolut genial dacă îl prepari așa

Ingrediente și mod de preparare

Aluatul, unul clasic, este foarte ușor de făcut, fiind asemănător, după cum veți putea observa, celui de pizza.

Cum se fac pitele grecești. Ingrediente și mod de preparare
Cum se fac pitele grecești. Ingrediente și mod de preparare

INGREDIENTE:

  • 500 g făină de grâu de tip 650, plus încă 4 – 5 linguri, pentru pudrat blatul de lucru și întins pitele;
  • 1 linguriță rasă de sare de mare;
  • 25 g drojdie proaspată sau 7 g drojdie uscată;
  • 1 linguriță de zahăr tos;
  • 300 ml de apă călduță;
  • 3 linguri de ulei de măsline, plus încă puțin pentru uns pitele;
  • oregano uscat, pentru asezonat pita.

MOD DE PREPARARE:

  1. Se cerne făina într-un lighean, după care se adaugă sarea și se amestecă ușor.
  2. Se omogenizează drojdia cu zahărul într-un bol, până ce devine lichidă (se lichefiază). În cazul în care folosești drojdie uscată, pune-o la înmuiat 4-5 minute în apă călduță.
  3. Se adaugă drojdia înmuiată, uleiul de măsline și apa calduță în mijlocul vasului cu făină și omogenizează toate ingredientele cu ajutorul unei furculițe.
  4. După ce se formează aluatul, se pune pe masa de lucru tapetată cu 2 linguri de făină.
  5. Se frământă cu podul palmelor, aducând aluatul de la margine spre mijloc, timp de 7-8 minute.
  6. Spre final, se ung bine mâinile cu ulei de măsline și se adună aluatul în formă sferică. Ar trebui să obții un aluat neted, elastic și moale.
  7. Se pune aluatul înapoi în vas, presărându-se puțină făină sub el și deasupra lui.
  8. Se acoperă aluatul cu floie de plastic alimentară sau un șervet umed și se lasă la dospit până ce își dublează volumul. Aluatul trebuie să stea la loc călduț și ferit de curenți de aer rece circa o oră și jumătate.
  9. După ce a crescut, se mai frământă aluatul câteva secunde, după care se împarte în 6 părți egale și se modelează fiecare bucată în formă sferică.
  10. Se pune puțină făină pe masa de lucru, iar cu ajutorul unui făcăleț se întind pe rând bilele de aluat, obținându-se 6 foi cu diametrul de circa 18-20 cm.
  11. Se încinge o tigaie antiaderentă sau un ceaun din fontă cu o suprafață dreaptă.
  12. Se scutură foile de aluat de surplusul de făină și se coc în tigaia încinsă, acoperită cu un capac, circa 2 minute și jumătate pe fiecare parte, la foc mic.

Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe