Nu există lună martie fără miros de mucenici, cunoscuți și sub denumirea de sfințișori. Pe 9 martie, când Biserica Ortodoxă îi cinstește pe cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia, gospodinele pregătesc 40 de colaci în forma cifrei opt, pe care îi duc mai apoi la biserică pentru a fi binecuvântați. Află în continuare cum se fac mucenicii moldovenești.
Pentru a cinsti cum se cuvine ziua de Mucenici, gospodinele harnice din toate zonele țării pregătesc, la data de 9 martie, cele mai simple și gustoase rețete de mucenici moldovenești și muntenești, acei colaci tradiționali cu nucă. Înainte de a fi consumați în familie, sfințișorii sunt duși la biserică pentru sfințire.
Obiceiul ca pe 9 martie să se pregătească mucenici, ziși și sfințișori, brădoși sau sfinți (în funcție de zonele țării), în amintirea celor 40 de Sfinți Mucenici uciși în cetatea Sevastiei, s-a păstrat în toate regiunile țării.
În vreme ce gospodinele din Moldova pregătesc colaci copți, în forma cifrei 8, pe care îi ung cu miere și nucă măcinată, cele din Dobrogea și Muntenia fac tot colaci în forma cifrei 8, dar de dimensiuni reduse, pe care îi fierb în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.
Mucenicii moldovenești, cu miere și nucă măcinată, se fac din aluat de cozonac și se modelează în forma cifrei 8 – o stilizare a formei umane. Rețeta de mucenici moldovenești sau sfințișori se prepară foarte ușor și nu necesită multe ingrediente. Dacă sunt respectați cu grijă pașii de preparare, mucenicii moldovenești ies galbeni, fragezi și pufoși, numai buni de savurat.
Mucenicii moldovenești nu lipsesc de pe mesele creștinilor de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. De fapt, sfințișorii se fac doar la această dată, în restul timpului putându-se prepara niște cornuri din aluat dospit de post sau de dulce.
În Moldova, rețeta de mucenici este aromată și dulce, iar asta pentru că aluatul din care sunt realizați colacii pentru ziua de Mucenici este asemănător cu aluatul de cozonac. Ulterior, aceștia sunt rumeniți la cuptor, iar rezultatul este de-a dreptul delicios.
Pentru ornat: 250 ml de apă şi o jumătate de cană de zahăr, coajă de lămâie sau de portocală şi o linguriţă de esenţă de rom.
Pentru sirop: 200g de miere şi 200 g de nucă măcinată pentru presărat deasupra colacilor.
Citește și: Reţeta tradiţională de mucenici munteneşti fierţi. Ingredientul care nu are ce căuta în preparat
După cum aminteam și mai sus, rețeta pentru mucenicii moldovenești este foarte simplă și se prepară imediat. Se crede că mucenicii sunt spiritele strămoșilor și se împart celor nevoiași pe data de 9 martie. Fără a mai lungi vorba, iată care sunt pașii de preparare pentru acest desert special:
Pentru aluat:
Pentru fiert:
Pentru servit:
Mod de preparare:
Poftă bună!