Cum se fac mucenicii moldovenești. Cât trebuie lăsat aluatul la dospit ca să iasă pufoși și fragezi

Emanuela Pană 08.03.2023, 16:47
Cum se fac mucenicii moldovenești. Cât trebuie lăsat aluatul la dospit ca să iasă pufoși și fragezi

Nu există lună martie fără miros de mucenici, cunoscuți și sub denumirea de sfințișori. Pe 9 martie, când Biserica Ortodoxă îi cinstește pe cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia, gospodinele pregătesc 40 de colaci în forma cifrei opt, pe care îi duc mai apoi la biserică pentru a fi binecuvântați. Află în continuare cum se fac mucenicii moldovenești.  

Pe ce dată se fac mucenicii în 2023?  

Pentru a cinsti cum se cuvine ziua de Mucenici, gospodinele harnice din toate zonele țării pregătesc, la data de 9 martie, cele mai simple și gustoase rețete de mucenici moldovenești și muntenești, acei colaci tradiționali cu nucă. Înainte de a fi consumați în familie, sfințișorii sunt duși la biserică pentru sfințire. 

Obiceiul ca pe 9 martie să se pregătească mucenici, ziși și sfințișori, brădoși sau sfinți (în funcție de zonele țării), în amintirea celor 40 de Sfinți Mucenici uciși în cetatea Sevastiei, s-a păstrat în toate regiunile țării.  

În vreme ce gospodinele din Moldova pregătesc colaci copți, în forma cifrei 8, pe care îi ung cu miere și nucă măcinată, cele din Dobrogea și Muntenia fac tot colaci în forma cifrei 8, dar de dimensiuni reduse, pe care îi fierb în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. 

Cum se fac mucenicii moldovenești ca să iasă pufoși 

Mucenicii moldovenești, cu miere și nucă măcinată, se fac din aluat de cozonac și se modelează în forma cifrei 8 – o stilizare a formei umane. Rețeta de mucenici moldovenești sau sfințișori se prepară foarte ușor și nu necesită multe ingrediente. Dacă sunt respectați cu grijă pașii de preparare, mucenicii moldovenești ies galbeni, fragezi și pufoși, numai buni de savurat. 

Cum se fac mucenicii moldovenesti
Ingredientele de care ai nevoie pentru cei mai gustosi mucenici moldovenesti

Mucenicii moldovenești nu lipsesc de pe mesele creștinilor de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. De fapt, sfințișorii se fac doar la această dată, în restul timpului putându-se prepara niște cornuri din aluat dospit de post sau de dulce.  

În Moldova, rețeta de mucenici este aromată și dulce, iar asta pentru că aluatul din care sunt realizați colacii pentru ziua de Mucenici este asemănător cu aluatul de cozonac. Ulterior, aceștia sunt rumeniți la cuptor, iar rezultatul este de-a dreptul delicios.  

Ingrediente:  

  • 1 kg de faină; 
  • 400 – 450 ml de lapte; 
  • 50 g de drojdie proaspătă (sau 2 pliculeţe de drojdie uscată); 
  • 3 – 4 ouă; 
  • 125 g de zahăr; 
  • 75 g unt sau 50 ml de ulei; 
  • Coaja de la o lămâie; 
  • 1 esenţă de vanilie.  

Pentru ornat: 250 ml de apă şi o jumătate de cană de zahăr, coajă de lămâie sau de portocală şi o linguriţă de esenţă de rom. 

Pentru sirop: 200g de miere şi 200 g de nucă măcinată pentru presărat deasupra colacilor.  

Citește și: Reţeta tradiţională de mucenici munteneşti fierţi. Ingredientul care nu are ce căuta în preparat

Cum se fac mucenicii moldovenești, pas cu pas? 

După cum aminteam și mai sus, rețeta pentru mucenicii moldovenești este foarte simplă și se prepară imediat. Se crede că mucenicii sunt spiritele strămoșilor și se împart celor nevoiași pe data de 9 martie. Fără a mai lungi vorba, iată care sunt pașii de preparare pentru acest desert special:  

  1. Se pregătește maiaua înmuind drojdia cu puțin lapte, după care se adaugă o linguriță de zahăr și două linguri de făină. Se amestecă bine ingredientele și se lasă deoparte pentru 15 minute; 
  2. După ce a crescut, se adaugă făină, ouă și restul de zahăr peste maia. Se toarnă și laptele, puțin câte puțin, și se frământă până se obține un aluat omogen; 
  3. Se adaugă untul la temperatura camerei (sau cei 50 de ml de ulei) și se frământă în continuare aluatul. Când coca este gata, se lasă la crescut, la căldură, aproximativ o oră, până ce își dublează volumul; 
  4. Până crește aluatul, se face siropul. În acest sens, se pune pe foc apa cu zahărul și se lasă să fiarbă câteva minute. Se oprește focul și se adaugă coaja de lămâie sau de portocală şi esenţa de rom; 
  5. După ce aluatul a crescut, se mai frământă puțin și se formează bile (mai mici sau mai mare, în funcție de preferințe), care se întind în batonașe din care se formează 8-uri; 
  6. Se așază mucenicii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut circa 20 de minute. Mai apoi, se ung cu ou și se dau la cuptor la foc mediu. Mucenicii sunt gata când capătă o culoare aurie; 
  7. După ce s-au răcit, peste colaci se toarnă siropul strecurat în mod uniform și se lasă deoparte 15 minute, timp în care se absoarbe siropul. Se ung mucenicii cu miere și se presară nucă măcinată deasupra. 

Vezi și: Rețetă tradițională de mucenici cu nucă, făcuți după o rețetă de peste 100 de ani. Sunt incredibil de aromați

Rețetă de mucenici muntenești 

Pentru aluat: 

  • 500 g de făină; 
  • 200 ml de apă; 
  • 1/2 linguriță de sare. 

Pentru fiert: 

  • 2-3 l de apă 
  • zahăr după gust.  

Pentru servit:  

  • 300 g de nucă măcinată; 
  • esenţă de rom; 
  • coaja rasă a unei portocale; 
  • coaja rasă a unei lămâi; 
  • esenţă de vanilie; 
  • 1 plic de zahăr vanilat. 

Mod de preparare: 

  1. Se amestecă făina, apa și sarea și se frământă până ce se obține un aluat potrivit de tare; 
  2. Se întinde aluatul într-o foaie de circa 1-2 cm și se taie mucenicii cu aparatul special în formă de 8; 
  3. Se pun mucenicii tăiați pe hârtie sau într-o tavă, răsfirați. Se lasă la uscat timp de o oră; 
  4. Se pune pe foc o oală cu 2-3 litri de apă, cu sare și zahăr, după gust. Când apa începe să fiarbă, se micșorează flacăra și se adaugă mucenicii cu grijă. Tot acum se pun și răzătura de citrice, esenţele și zahărul vanilat; 
  5. Se lasă amestecul la fiert în jur de 20-25 de minute; 
  6. Mucenicii se pot servi atât calzi, cât și reci, cu nucă si scorţișoară presărate deasupra. 

Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...