Cum se curăță, de fapt, sparanghelul și cum se gătește perfect. Secretele au fost dezvăluit de un bucătar specializat în legume

Emanuela Pană 04.06.2021, 19:00
Cum se curăță, de fapt, sparanghelul și cum se gătește perfect. Secretele au fost dezvăluit de un bucătar specializat în legume

Cu un gust dulceag și o textură crocantă, sparanghelul este plin de nutrienți și se numără printre cele mai versatile legume. Sparanghelul este delicios atât de sine stătător, eventual servit cu un sos, cât și ca ingredient în diverse mâncăruri, precum: supe, paste, risotto sau alte preparate din pește și fructe de mare. Deși curățatul sparanghelului nu este mare filosofie, această legumă le dă bătăi de cap unor gospodine. Haideți să aflăm împreună cum se prepară, de la A la Z, leguma cunoscută drept „hrana regilor“.

Cum se curăță și cum se gătește perfect sparanghelul

Cunoscut sub denumirea de „hrana regilor“, întrucât însuşi Ludovic al XIV-lea a dispus construirea de solarii speciale pentru a se putea bucura de el pe tot parcursul anului, sparanghelul nu are doar un gust fantastic, asta dacă este gătit corect, ci și multe beneficii pentru organism.

Sparanghelul este plin de nutrienți și are, în linii mari, următoarele caracteristici: detoxifiază, are proprietăţi antiîmbătrânire, este considerat afrodiziac, protejează împotriva cancerului, ameliorează durerile şi inflamaţiile din corp, previne osteoporoza, reduce riscul de boli de inimă şi malformaţiile congenitale.

În continuare, vă prezentăm regulile de bază în pregătirea sparanghelului, aflate de la bucătari specializați în legume. Întrucât se pregătește simplu și rapid, sparanghelul poate fi consumat la fiecare masă.

Cum se curăță sparanghelul?

Nu e musai ca sparanghelul să fie curățat, însă mulți îl preferă în felul acesta. Prin urmare, dacă alegeți să îl curățați, folosiți un cuţit de curăţat legume pentru tulpină, în special pentru capetele groase (se curăţă dinspre vârfuri spre capăt).

Cât timp trebuie fiert? 

După ce a fost curățat ușor, sparanghelul proaspăt se pune la fiert pentru cca. 5-7 minute, pentru un rezultat fraged și crocant.

Sparanghelul se poate consuma crud?

Cu toate că cei mai mulți dintre noi preferă ă-l prepare în vreun fel, fie fiert, tras în tigaie, etc., consumarea sparanghelului în stare crudă nu reprezintă absolut niciun pericol pentru sănătate. În schimb, acesta trebuie clătit bine cu apă caldă, pentru a îndepărta eventualele impurităţi. Crud, sparanghelul poate fi servit alături de sos.

Citește și: Legume care ard grăsimile. Care sunt cele mai eficiente în lupta cu kilogramele

Secrete dezvăluite de un bucătar specializat în legume

Sezonul sparanghelului începe la mijlocul lunii aprilie și se sfârșește prin luna iunie. Prin urmare, a mai rămas puțin timp la dispoziție în care vă puteți bucura de prospețimea lui.

Cum se curăță și cum se gătește sparanghelul. Secrete dezvăluite de bucătari specializați în legume
Cum se curăță și cum se gătește sparanghelul. Secrete dezvăluite de bucătari specializați în legume

Cum gătești sparanghelul

Există mai multe modalități prin care poți găti sparanghelul, iar una dintre ele ar fi să-l blanșezi. Pune apa cu puțină sare la fiert, iar când clocotește scufundă-l pentru 1 ½ – 2 minute în apa fierbinte, după care transferă-l într-un bol cu apă cu gheață pentru a opri fierberea și pentru a-i păstra vie culoarea.

O altă variantă ar fi să-l sotezi într-o tigaie acoperită, cu puțin unt și un strop de apă. De asemenea, poți să gătești sparanghelul la abur. În cazul în care vrei să servești un sparanghel crocant, poți să-l dai la cuptor, stropit cu ulei de măsline sare și piper. Tot la cuptor îl poți face și gratinat, însă poți să-l perpelești și pe grătar.

Dacă vrei să-l prăjești, iată care sunt pașii: se taie tulpinile în unghi în bucăţele de 3-5 cm, se încinge o tigaie la foc mediu, se adaugă un pic de ulei sau de unt, iar când acesta s-a încins se adaugă bucăţelele de sparanghel. Se prăjesc cca. 3-5 minute, până sunt fragede şi crocante. Nu uitați să amestecați constant!

De regulă, sparanghelul este servit cu diverse sosuri: sos de brânză (blue cheese, gorgonzola și brie) sau sos olandez (hollandaise), căci ambele se potrivesc de minune. Totodată, din codițele mai fibroase puteți pregăti o supă cremă grozavă.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI