Cum se completează online constatarea amiabilă de accident. Pașii pe care trebuie să îi urmezi

Cazacu Alexandru 19.10.2022, 14:16
Cum se completează online constatarea amiabilă de accident. Pașii pe care trebuie să îi urmezi

Cum se completează online constatarea amiabilă de accident auto, puteți afla în continuarea acestui articol. Începând de luni, șoferii români au la dispoziție o aplicație pentru dispozitivele smart prin care pot completa, în format electronic, constatarea amiabilă în caz de accident. Așadar, conducătorii auto pot de acum să completeze formularul și în format electronic.

Conducătorii auto pot completa și în mediul online constatarea amiabilă de accident

Conform Normei 18/2022 a ASF, formularul de constatare amiabilă de accident în cazul asigurărilor RCA poate fi completat și în format electronic. Până acum, constatarea se făcea în format fizic, pe hârtie. Norma menționată prevede că formularul electronic de constatare amiabilă de accident are același model, conține aceleași informații și are aceeași valoare juridică precum cel tipărit.

În cazul completării online a formularului de constatare amiabilă de accident, datele și semnăturile olografe ale șoferilor vehiculelor implicate sunt preluate de dispozitivul pe care se completează constatarea. În acest fel, conducătorii auto scapă de atât de completarea formularului tipărit, cât și de realizarea schemei exacte a accidentului. Asta deoarece aplicația poate reda cu ajutorul sistemului GPS dinamica accidentului.

Cum se completează online constatarea amiabilă de accident

Aplicația despre care vorbim se numește „Amiabila”, iar pe site-ul de prezentare a acesteia este descris și modul în care funcționează. Iată ce trebuie să faci pentru a completa online constatarea amiabilă de accident.

În primul rând, trebuie să descarci pe telefonul mobil aplicația din Google Play sau App Store. Apoi, intră în aplicație și creează un cont de utilizator. După ce ai parcurs acești pași, apasă butonul „Adaugă constatare” și introdu informațiile solicitate. De menționat este faptul că, Cartea de Identitate a autovehiculelor poate fi fotografiată. Amiabila poate extrage datele de pe document cu ajutorul unui sistem de recunoaștere a textelor.

În continuare, trebuie să introduceți detalii despre accident. După cum am menționat și anterior, aplicația dispune de localizare exactă prin GPS, așa că poate completa automat adresa unde a avut loc accidentul.

După ce ați introdus avariile suferite de autovehicul , introduceți dinamica accidentului. După selectarea împrejurărilor, aplicația va genera construcția schițelor. Apoi, introduceți datele vehiculului B.

De menționat este faptul că, șoferul vehiculului B trebuie să parcurgă aceeași pași pe care i-a parcurs și conducătorul vehiculului A, pe același telefon pentru a contribui la realizarea schiței. În cele din urmă, constatarea amiabilă va fi semnată de cei doi șoferi și transmisă asiguratorilor.

Cum se completează online constatarea amiabilă
Cum se completează online constatarea amiabilă

Reglementarea vine atât în sprijinul șoferilor păgubiți, cât și în al celor vinovați

Conform Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), noua reglementare îi sprijină pe păgubiți, dar și pe conducătorii auto vinovați. După cum bine știm, pentru a evita drumul la secția de poliție, cei mai mulți dintre șoferii implicați într-un accident auto cu pagube materiale ușoare aleg să completeze formularul de constatarea amiabilă. Începând de astăzi, acesta poate fi completat și în format electronic.

„Baza tehnică va fi dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României. „Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/ avizate/ înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către A.S.F.”, prevede actul normativ, potrivit celor de la ASF.

Formularul de constatare amiabilă se completează după producerea unui accident rutier în care au fost implicate mașini care au asigurare RCA. Cu toate acestea, constatarea amiabilă poate fi completată doar dacă în urma accidentului nu au fost înregistrate victime. În plus, ambii șoferi implicați în accident trebuie să fie de acord cu rezolvarea situației pe cale amiabilă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...