Cum se coc corect vinetele pentru salată. Greșeala pe care multe persoane o fac

Ioana Bucur 09.08.2021, 14:36
Cum se coc corect vinetele pentru salată. Greșeala pe care multe persoane o fac

Învață cum se coc corect vinetele pentru salată. Un „truc” recomandat de mulți este, de fapt, o greșeală ce vă poate strica toată munca.

Cum se coc corect vinetele pentru salată

Un drum scurt la piață, cinci minute de pregătire, 25 de minute pe foc și vinetele sunt gata pentru a fi transformate într-unul dintre preparatele preferate ale românilor, dar de care multe gospodine nu știu cum să fugă mai departe. Dar nu este deloc dficil, dacă folosești trucurile potrivite. Învață cum se coc corect vinetele pentru salată.

Un criteriu important pentru a obține preparate delicioase este calitatea ingredientelor. Cele mai bune vinete sunt cele cu coaja cât mai închisă la culoare și lucioasă, semn că sunt coapte. Aveți grijă și la codiță, să nu fie uscată, ci verde, iar ele să fie ușor pufoase, nu tari ca piatra.

Sigur ți-ai văzut mama sau bunica punând vinetele direct în foc sau pe o plită metalică încinsă. Ei bine, aceasta este, de fapt, cea mai eficientă metodă de a le prepara. În continuare, vom vorbi despre varianta în care se folosește plita încinsă pentru că este mai rapidă și mai puțin solicitantă.

În primul rând, trebuie punctat faptul că vinetele trebuie coapte până când coaja lor are urme clare de arsură, pe alocuri ar trebui să fie chiar carbonizată, oferindu-le astfel acea aromă specifică de afumat.

Cum se coc corect vinetele pentru salată

Greșeala pe care multe persoane o fac

Până se încinge bine plita sau grătarul, se iau vinetele și se spală cu atenție, se usucă bine și se înțeapă din loc în loc cu o furculiță, pentru a evita riscul de „explozie” în timpul preparării termice. Se lasă pe foc în jur de 20 sau 30 de minute. În acest timp, este important să verificăm în mod regulat cât de moale este miezul. În momentul în care acesta se înmoaie de vârf până la codiță, sunt gata.

Aroma plăcută de fum pe care ar trebui să o aibă salata de vinete este asigurată, rămâne culoarea. Ca să nu capete o tentă negricioasă, trebuie să avem grijă la următoul pas – curățarea.

Un „truc” vehiculat de ceva vreme este, de fapt, o greșeală ce trebuie evitată cu orice preț. Este vorba despre curățarea vinetelor coapte sub jet de apă. Nu doar că nu ușurează procesul, dar mai și duce la pierderea gustului și aromei căpătate pe plită sau grătar.

Trebuie doar să le curățați cât sunt încă fierbinți. Folosind o lingură de lemn sau din oțel inoxidabil, se descpică fiecare vânătă coaptă pe lungime de la codiță la vârf, apoi se desprinde pulpa dinspre capătul cu codiță spre cel de la vârf. Se răzuiește bine pulpa de vânătă de pe coajă, se ridică cu două linguri și o pun direct în sita pregătită. Cu puțin exercițiu, în 30 de secunde ar trebui să fie gata.

Urmăriți Impact.ro și pe