Cum se așază tăcâmurile pe masă, de fapt. Trucurile la care să apelezi, ca să nu te faci de rușine în fața invitaților

Cum se așază tăcâmurile pe masă, de fapt. Trucurile la care să apelezi, ca să nu te faci de rușine în fața invitaților

Aranjarea mesei este adesea o sarcină de ultimă oră, deoarece foamea sau sosirea invitaților te poate determina să pui tacâmurile, farfuriile, șervețelele și paharele la întâmplare, fără să te mai intereseze dacă aranjamentul pe masă este ca la carte. Nu te stresa foarte mult, ci concentrează-te pe mâncare, familie și prieteni cu aceste idei super ușoare de aranjare a mesei.

Învață cum să așezi corect tacâmurile pe masă

Arta așezarii mesei este, de fapt, simplă, odată ce înțelegi câteva elemente de bază. Oferă-le invitaților tăi o masă frumos aranjată, respectând anumite reguli-cheie.

Dacă trebuie să găzduiești un prânz în familie, o cină formală sau un picnic cu prietenii și nu ai fost niciodată curioasă să afli cum trebuie aranjate tacâmurile pe masă, nu îți face prea multe griji. Omul cât trăiește învață, nu? Iată unde trebuie să plasezi fiecare farfurie, șervețel, furculiță și cuțit pe masă.

Ce rol au furculițele, lingurile și cuțitele puse în jurul farfuriei

Mai mult ca sigur, atunci când ai fost invitată la un prânz, o cină elegantă sau la un eveniment social important, cum este nunta, te-ai întrebat ce rol are șirul de furculițe, linguri și cuțite de pe masă. În orice situație, trebuie să dai dovadă de maniere atunci când te afli la masă, ca să nu te faci de rușine.

Regulile sunt foarte simple. De regulă, o farfurie este înconjurată de tacâmuri corespunzătoare, cum ar fi linguri, cuțite și furculițe. Dacă este o masă simplă, tacâmurile sunt amplasate pe fiecare parte a farfuriei. În cazul unei cine importante și/sau lungi, este foarte probabil să găsești mai multe tacâmuri în jurul ei și să nu știi ce să faci cu ele.

Reguli de bază, ca să nu te faci de râs în fața musafirilor

Întotdeauna, în dreapta farfuriei se așază lingurile și cuțitele, începând mereu cu lingura în extrema dreaptă și un cuțit cu marginile spre interiorul mesei. Același lucru este valabil și cu furculițele, care trebuie să stea mereu în stânga farfuriei, așezate în ordinea în care se vor utiliza începând din exterior. În ceea ce privește paharul pentru apă și cel pentru vin, acestea vor fi așezate în dreapta setului de tacâmuri, chiar deasupra cuțitului.

De asemenea, deasupra setului de tacâmuri trebuie să stea o linguriță sau o furculiță pentru desert (doar dacă servești ceva dulce la masă). Toate tacâmurile trebuie așezate pe masă la o distanță de aproximativ 4 cm de farfurie.

Truc fabulos pe care puțină lume îl știe

Ceea ce multă lume nu știe este faptul că utilizarea tacâmurilor are un truc. Se folosesc mai întâi ustensilele din exterior spre interior. Dacă există o lingură în extrema dreaptă, cu ea vei mânca supă sau ciorbă.

Același lucru este valabil și pentru paharele pe care urmează să le servești pe masă. Atât vinul roșu, cât și cel alb se servesc în pahare de la dreapta la stânga în ordinea folosită. Adică vinul alb este destinat primului fel și preparatelor din pește și trebuie pus la exterior, apoi paharul pentru vinul roșu.

Cum rămâne cu tacâmurile pentru desert

Deși majoritatea gospodinelor nu pun tacâmurile pentru desert pe masă decât în momentul servirii lui, protocolul prevede așezarea lor deasupra farfuriei de la început. Furculițele sau lingurițele pentru desert sunt așezate pe masă, de cele mai multe ori deasupra farfuriei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...