Cum se apără BOR după ce ÎPS Teodosie a împărtășit copiii cu aceeași linguriță. ”Nu suntem unitate de alimentație publică”

Iancu Andreea 16.05.2020, 20:38

Un nou scandal care vizează Biserica Ortodoxă Română a apărut după ce ÎPS Teodosie a împărtășit copii cu aceeași linguriță. Arhiepiscopul Tomisului a încălcat astfel măsurile exprimate de BOR la intrarea în starea de alertă.

Răspunsul Patriarhiei Române

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a expus părerea pe care o împărtășește instituția reprezentată de el, care consideră că acest gest nu onorează pe nimeni.

Îndrumările bisericeşti ale Patriarhiei Române pentru perioada în care ne aflăm sunt clare, amănunţite şi publice. Fireşte că nu este vorba despre vreun pericol legat de împărtăşirea în sine, dar ostentaţia cu care înţeleg că s-a procedat, după ce s-au făcut publice aceste îndrumări, nu onorează pe nimeni, a declarat Vasile Bănescu, conform news.ro.

De asemenea, purtătorul de cuvânt consideră că este necesară o explicație pentru atitudinea ÎPS Teodosie, care să liniștească valurile de discuții publice.

Ostentaţia cu care înţeleg ca s-a procedat după ce s-au făcut publice aceste îndrumări suscită inevitabile discuţii şi solicită explicaţii. Exclusiv din partea celor ce le-au provocat, este de părere Vasile Bănescu.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului Sursă foto - Inquam
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului
Sursă foto – Inquam

ÎPS Teodosie nu este la prima astfel de scăpare

Arhiepiscopul Tomisului a împărtășit mai mulți copii și adulți pe treptele din fața catedralei Sf. Petru și Pavel din Constanța. Acesta a folosit atunci același potir și aceeași linguriță, ignorând complet recomandările BOR.

Totuși, explicațiile Bisericii se continuă. ÎPS Teodosie, ca ierarh, a considerat că trebuie să păstreze legătura cu credincioșii și clerul mai ales în perioada dificilă în care ne aflăm. Acesta își așteaptă pe cei păstoriți când se reia accesul credincioșilor.

“Biserica nu este unitate de alimentație publică”

Fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumită autonomie în păstorirea clerului și credincioșilor, prin urmare, având făgăduința dată deja credincioșilor, ÎPS Teodosie nu a putut să-i rănească sufletește, îndepărtându-i de la Sf. Potir. Aceasta este lucrarea lui Hristos în mijlocul credincioșilor, prin arhiereul care își exercită misiunea încredințată de Biserica lui Hristos, conform libertatea.ro.

Oficialii Bisericii consideră că discuția în ceea ce privește lingurița a fost greșită de la început.

Biserica nu este unitate de alimentație publică, ci instituție de cult. Împărtășania nu este mâncare și băutură firească (adică aliment pentru trup), ci este hrana cea mai sfântă pentru viața veșnică, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu și alimentele firești, iar împărtășania și dăruirea ei credincioșilor este atributul exclusiv al Bisericii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI