Cum se aleg corect anvelopele de iarnă. Trucul pentru șoferii români

Iancu Andreea 16.10.2021, 16:52
Cum se aleg corect anvelopele de iarnă. Trucul pentru șoferii români

Șoferii trebuie să își pună la punct mașinile înainte de venirea sezonului rece, astfel că este extrem de important să știi cum se aleg corect anvelopele de iarnă pentru a fi în legalitate, dar și pentru siguranță. În foarte scurt timp urmează să fie necesar ca șoferii să își schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă, astfel că toate mașinile vor trebui echipate corespunzător, conform Codului Rutier.

Cum se aleg anvelopele de iarnă în mod corect. Ce trebuie să știe șoferii români

În timp ce anvelopele de vară sunt ceva mai rigide, cele de iarnă trebuie să se păstreze elastice pe parcursul sezonului rece. Astfel, automobilele vor putea beneficia de o aderență la rularea pe carosabil, făcând facilă frânarea chiar și pe timpul iernii. Dincolo de elasticitate, anvelopele de iarnă trebuie să fie alese corect, ținând cont de mai multe aspecte. Cauciucurile uzate pot pune în pericol șoferul și pe cei aflați în mașină, acestea nemaiavând o aderență bună. Este important ca rizurile cauciucurilor de iarnă să fie mai mari decât în cazul celor de vară, favorizând deplasarea pe zăpadă.

Cum se aleg corect anvelopele de iarnă
Detalii despre modul în care trebuie să alegi cauciucurile de iarnă

Inscripțiile notate pe anvelope. Ce reprezintă fiecare

Atunci când alegi anvelopele de iarnă trebuie, în primul rând, să le recunoști. Acestea sunt inscripționate adesea cu un fulg de zăpadă, un munte cu un fulg în interior sau cu textul M+S (n.r. – Mud + Snow = noroi + zăpadă). Această inscripție din urmă demonstrează că anvelopele sunt potrivite atât pentru un mediu noroios, cât și pentru condiții de iarnă. Un alt detaliu îl reprezintă anul fabricației cauciucurilor de iarnă. Atunci când optezi pentru anvelope la mâna a doua, codul DOT este cel pe care îl vei verifica. Acesta oferă detalii despre data fabricației, alături de numele producătorului și țara de unde provin cauciucurile. Un cod precum DOT 0420 sugerează că anvelopele au fost produse în luna aprilie a anului 2020.

De asemenea, în funcție de mașină, este important profilul anvelopei. Fiecare autoturism are notat în cartea de service ce tip de cauciucuri se potrivesc, însă înălțimea potrivită pentru profilul anvelopelor de iarnă trebuie să se situeze între 9 și 11 mm. În cazul celor uzate, trebuie să fii atent la micile benzi proeminente din profilul cauciucurilor, care trebuie să fie de 4-5 mm. În cazul în care înălțimea profilului este de sub 6 mm, adâncimea benzilor nu va depăși 2 mm și deci anvelopa nu este corespunzătoare.

Clasele de aderență sunt și ele importante și se aseamănă cu cele energetice din cazul aparatelor electrocasnice. Acestea sunt marcate cu litere de la „A” la „G” și oferă informații despre performanța pneurilor. Clasele oferă detalii despre aderența cauciucurilor, care se schimbă în funcție de condițiile meteo. Astfel, dacă avem un carosabil umed, distanța de frânare va fi mai bună în cazul anvelopelor din clasa „A”, față de cele din clasa „G”. Inclusiv consumul de carburant poate fi reprezentat pe eticheta cauciucurilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...