Cum se aleg babele în luna martie? Legenda Babei Dochia și cele 9 cojoace

Emanuela Pană 01.03.2024, 13:26
Cum se aleg babele în luna martie? Legenda Babei Dochia și cele 9 cojoace

Luna martie aduce numeroase evenimente deosebite, cu o semnificația aparte pentru români. Prima zi de primăvară ne amintește despre Baba Dochia, care ne arată cum ne va merge pe tot parcursul anului. Află cum se aleg babele în luna martie și cum îți prezic ele, într-un fel sau altul, viitorul. 

Cum se aleg babele în luna martie? 

1 Martie este prima zi de primăvară, iar tradiția spune că zilele Babei Dochia ne arată cum ne va merge pe tot parcursul anului. Există obiceiul ca, între 1 și 9 martie, fiecare român să-și aleagă câte o zi, adică o ”babă”. Aceasta îi va arăta cum va fi anul în curs pentru el, în funcție de vreme.

Babele sunt primele nouă zile din luna martie, când vremea este foarte schimbătoare. Dar cum se aleg babele? Ei bine, există două variante: fie îți alegi la întâmplare baba, fie în funcție de ziua de naștere. Dacă te-ai născut în zilele dintre 1-9 martie, atunci baba ta corespunde cu ziua respectivă. 

În schimb, dacă te-ai născut într-o zi de 17, de exemplu, vei aduna cele două cifre pentru a afla care este baba ta. În acest caz, ziua de 8 martie va fi baba ta. Dacă te-ai născut pe 29, atunci va trebui să aduni din nou (2+9 = 11; 1+1 = 2) și vei obține 2 martie, a doua zi de primăvară. 

Citește și: Tradiții și superstiții în luna martie. Ce nu este bine să faci sub nicio formă

Ce semnificație are data pe care o alegi? 

Potrivit tradiției populare, dacă vremea va fi frumoasă și călduroasă în ziua aleasă de tine, atunci vei fi fericit, vei avea noroc și o atitudine pozitivă tot anul. În schimb, dacă de baba aleasă de tine vremea este mohorâtă și friguroasă, vei fi supărat, vei avea probleme sau piedici tot restul anului. Dacă de baba ta ninge sau ploua, tradiția spune că vei avea un an bogat, plin de realizări. 

Babele sau Zilele Dochiei sunt parte a unuia dintre cele mai cunoscute mituri folclorice românești. Se povestește că Baba Dochia era capricioasă și greu de mulțumit, precum e vremea la început de an. Așa se face că în perioada 1-9 martie vremea este mereu schimbătoare, fiind un prag meteorologic decisiv pentru tot anul ce urmează. 

Vezi și: Când trebuie să începi să porți mărțișorul. Doar așa atragi norocul la tine

Legenda Babei Dochia și cele 9 cojoace 

Pe vremuri, în inima munților, trăia Baba Dochia, o femeie tare încăpățânată și mândră. Legenda spune că Baba Dochia avea nouă cojoace, pe care le purta suprapuse, unul peste altul, pentru a se feri de frigul iernii. Într-o zi, la început de martie, soarele își făcea simțită prezența mai caldă, păcălind-o pe Baba Dochia să creadă că a sosit primăvara.

Cum se aleg babele in luna martie?
Legenda Babei Dochia

Cu gândul că vremea s-a încălzit, Baba Dochia își ia oile și pornește spre munte, hotărâtă să lase iarna în urmă. Pe măsură ce urcă, încălzită de razele soarelui, începe să-și dea jos cojoacele, unul câte unul. Dar vremea, șireată și neprevăzută, își schimbă fața, aducând frig, vânt și chiar zăpadă. Baba Dochia, luată prin surprindere și fără cojoacele ei, este înghețată de frigul care se întoarce, împreună cu oile sale. 

Povestea Babei Dochia ne învață despre schimbările neașteptate ale vremii de la începutul primăverii și despre cum natura poate fi de neprevăzut. Legenda a devenit un simbol al renașterii și al ciclului anotimpurilor, amintindu-ne să respectăm ritmurile naturii.  

Pe 1 Martie, odată cu venirea primăverii, băieții și bărbații oferă domnișoarelor și doamnelor din viața lor mărțișoare. Mărțișorul, un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, vestește an de an sosirea primăverii, fiind, totodată, un simbol pentru noroc și prosperitate.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...