Iată că nu mai este mult până la sărbătoarea Învierii Domnului, iar mulți români se gândesc deja la ce vor pune pe masa de sărbătoare. Ouăle roșii sunt vedetele sărbătorilor pascale, iar fiecare gospodină are metodele proprii de vopsire a acestora. Vopseaua pentru ouă o poate fi cumpărat din comerț, însă există și metode naturale de vopsire a ouălor de Paște. Iată cum poți să vopsești ouăle cu coji de ceapă.
Fără doar și poate, Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinilor. Praznicul Învierii Domnului este plin de semnificații religioase și tradiții. După cum bine știm, unul dintre cele mai cunoscute și frumoase obiceiuri de Paște este vopsitul ouălor roșii. Deși putem găsi în magazine vopseaua dorită, există mai multe metode naturale de vopsire a ouălor.
Printre acestea se numără și vopsirea ouălor cu coji de ceapă. Această metodă tradițională și naturală este foarte eficientă. Procesul este destul de simplu și poate fi realizat în confortul casei noastre. Totuși există câțiva pașii pe care trebuie să îi urmezi. În rândurile care urmează îți vom spune cum să vopsești ouăle cu coji de ceapă.
Înainte de a ne apuca de treabă, trebuie să pregătim materialele necesare. Așadar, pentru această metodă vom avea nevoie de următoarele:
Așadar, după ce ne-am asigurat că avem toate cele menționate mai sus, punem într-o oală inoxidabilă 5 căni de apă, 9 linguri de oțet și cojile de ceapă. Aprindem aragazul și lăsăm ingredientele să fiarbă la foc mic timp de jumătate de oră.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]După ce s-au scurs cele 30 de minute, oprim focul și strecurăm lichidul în alt vas. Acum, în oala cu fund plat turnăm lichidul strecurat. Pe fundul oalei așezăm 10 – 12 ouă, având grijă ca acestea să fie într-un singur strat și acoperite de vopsea.
Aprindem aragazul, iar când începe să dea în clocot acoperim oala cu capac și reducem flacăra la mic. Ei bine, timpul de fierbere variază în funcție de cum se prinde culoarea pe ouă. De aceea, după 15 minute de fierbere vom verifica ouăle. Important este ca acestea să nu fiarbă mai mult de 20 de minute.
După ce au căpătat culoarea dorită, ouăle se scot cu ajutorul spumierei și se așază pe prosoape de hârtie. Dacă totuși au trecut 20 de minute, iar culoarea încă nu s-a prins, se ia oala cu ouă de pe foc și după ce se răcește de tot se dă la rece în frigider. Pentru un plus de luciu, puneți pune puțină untură pe palmă și să lustruiți ușor ouăle.
Dacă doriți culori mai intense, puteți lăsa ouăle să se înmoaie în apa în care au fiert cojile de ceapă chiar și peste noapte. De asemenea, puteți încerca să adăugați și alte plante în oala cu apă pentru a obține diferite nuanțe. De exemplu, puteți folosi turmeric pentru o culoare galbenă sau sfeclă roșie pentru un roșu mai deosebit.
În plus, cu ajutorul unor frunze sau flori și un ciorap puteți crea modele interesante. Pentru această metodă, ouăle trebuie umezite în locurile unde se lipește frunza, iar apoi înfășurate în ciorap fin. Abia apoi se pot introduce în vopsea.
Așadar, iată că ai aflat cum să vopsești ouăle cu coji de ceapă. Sperăm că toate aceste instrucțiuni te vor ajuta să vopsești mai ușor și mai natural ouăle de Paște.