Cum să te păzești să nu vorbești din greșeală pe roaming la telefon în România. Puțini oameni sunt conștienți de asta

Iancu Andreea 02.07.2020, 09:27
Cum să te păzești să nu vorbești din greșeală pe roaming la telefon în România. Puțini oameni sunt conștienți de asta

Multora dintre noi li s-a întâmplat să se trezească cu factura de telefonie mobilă mai mare decât se așteptau. Iar motivul principal era roamingul. Se pare că acum există posibilitatea de a preveni costurile extra, potrivit avocatnet.ro. Autoritatea Națională pentru Administrarea și Reglementarea în Comunicații (ANCOM) pune la dispoziția utilizatorilor de telefonie mobilă o hartă extrem de utilă.

Harta interactivă pentru serviciul de roaming

Chiar dacă nu suntem plecați în afara țării, ni se poate întâmpla ca roamingul să genereze costuri suplimentare. În majoritatea cazurilor ne-am aflat în trecere printr-o localitate de graniță. De acolo se poate detecta semnalul rețelei din statul vecin. Pentru a evita facturile mai mari, fără a părăsi România, ANCOM a pregătit o hartă interactivă.

Astfel, potrivit Autorității Naționale pentru Administrarea și Reglementarea în Comunicații putem evita costurile suplimentare. Utilizatorii vor putea afla o listă cu localitățile unde telefonul poate intra involuntar în roaming. De asemenea, utilizatorii hărții interactive pot afla și nivelul de semnal în funcție de localitate și de rețeaua de telefonie. Harta este disponibilă pe aisemnal.ro și afișează localitățile în care este posibil ca telefonul să intre în roaming involuntar sub formă de puncte de diverse culori, la nivel de stradă.

În acest fel, aisemnal.ro oferă acum informații atât despre nivelul semnalului, cât și despre zonele de graniță în care utilizatorii riscă să se conecteze involuntar la stațiile de bază aflate pe teritoriul statului vecin și să comunice la tarifele de roaming, precizează Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

Care sunt localitățile cu risc de roaming involuntar

Cei care doresc să obțină informații trebuie să acceseze harta aisemnal.ro. Ulterior, vor selecta operatorul de telefonie mobilă și una sau mai multe tehnologii (2G, 3G, 4G). Harta va afișa mai multe punct colorate, care indică nivelul semnalului. Astfel, verde închis reprezintă semnal foarte bun, verde deschis este pentru semnal bun, galben indică semnal slab, iar roșu și roșu închis reprezintă semnal la limita de sensibilitate și fără semnal.

Localitățile cu cel mai mare potențial de intrare involuntară în roaming se regăsesc în județele Arad, Bihor, Botoșani, Caraș Severin, Călărași, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Iași, Mehedinți, Maramureș, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vaslui.

Cu toate acestea, serviciul de roaming involuntar poate intra doar dacă acesta este activat, iar gadgetul are setată selectarea automată a rețelei. Totodată, utilizarea involuntară a serviciului de roaming nu implică scutirea de la plata facturii.

Harta disponibilă pe aisemnal.ro
Harta disponibilă pe aisemnal.ro

Cum poți evita intrarea în roaming involuntar

Atunci când călătorești la graniță asigură-te că urmărești mesajele trimise de operatorul tău de rețea. Acesta este obligat să te informeze prin SMS atunci când telefonul se conectează la rețeaua operatorului străin. De asemenea, vor fi precizate și tarifele aplicate în cadrul serviciului de roaming din acel stat.

Totuși, potrivit avocatnet.ro, pentru a evita intrarea involuntară în modul roaming trebuie să:

  • selectezi manual rețeaua (opțiunea telefonului de selectare automată a rețelei poate fi dezactivată);
  • soliciți operatorului activarea serviciul de roaming numai la cerere, când călătorești în străinătate;
  • verifici la ce rețea e conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, în cazul în care selectarea rețelei rămâne pe modul automat.

Pe de altă parte, începând cu acest an, o parte din internetul disponibil în statul de reședință poate fi utilizat și peste hotare, în roaming.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...