Cum să îți izolezi fonic locuința fără efort. Vecinii nu te vor mai deranja niciodată

Ana Anitoiu, Iulia Statie 24.12.2021, 12:06
Cum să îți izolezi fonic locuința fără efort. Vecinii nu te vor mai deranja niciodată

Dacă vrei ca vecinii să nu te mai deranjeze niciodată, este bine să știi cum să îți izolezi fonic locuința fără efort. Zgomotele pot pătrunde în casă atât prin pereți și ferestre, cât și prin pardoseală. Metodele prin care îți poți asigura liniștea pentru a dormi și a te concentra mai bine sunt simple și accesibile.

Cum să îți izolezi fonic pereții

Ca să îți izolezi fonic locuința, trebuie să te ocupi în primul rând de pereți. Pentru ca zgomotele să nu mai treacă prin ei se poate aplica un sistem realizat din polistiren expandat și plăci de gips-carton. Aceste materiale se găsesc la prețuri mai mici decât ale altora.

Mai întâi, se montează profile metalice pe pereți, iar între acestea se aplică polistirenul expandat cu ajutorul unui adeziv. Fixarea polistirenului trebuie să fie făcută cu alternanțe calculate luându-se în considerare straturile de aer.

Peste polistirenul expandat se montează plăcile din rigips, după care vine rândul pentru restul finisajelor, cum ar fi var sau tencuială decorativă. Metoda este eficientă, dar are ca dezavantaj diminuarea suprafeței încăperii. O altă variantă este aplicarea straturilor din vată minerală peste care se montează placi din gips-carton.

Cum sa iti izolezi fonic locuinta fara efort
Unele metode simple te ajuta sa-ti izolezi fonic locuinta fara mari eforturi

Cum să îți izolezi fonic ferestrele

În afară de pereți, dacă îți dorești liniște deplină în casă, trebuie să-ți izolezi fonic și ferestrele. Primul pas pe care îl poți face este să-ți alegi geamuri termoizolante ce au și proprietăți de izolare fonică. În plus, există artificii de antifonare pe care le poți aplica după ce montezi ferestrele.

Mai exact, poți instala rulouri exterioare sau interioare și poți cumpăra draperii groase ce pot reduce zgomotul ce intră în casă și pot completa perfect designul din fiecare încăpere.

Cum să îți izolezi fonic pereții pardoseala

De asemenea, ca să izolezi fonic locuința, trebuie să te ocupi de pardoseală. Gresia și parchetul nu au proprietăți de izolare acustică, astfel că cei mai mulți dintre oamenii care locuiesc la bloc sunt deranjați de sunetele din apartamentele vecine.

Ca să izolezi pardoseala, înainte de a monta gresie și parchet, poți fixa plăci acustice ce vor juca rolul de amortizor împotriva vibrațiilor. Aceste plăci au plută în compoziție, material ce poate fi folosit și ca atare.

Altfel, o soluție mai ușoară la care poți apela până la renovarea locuinței este să cumperi un covor sau o mochetă de calitate ce pot bloca sunetele, atât ale vecinilor, cât și cele pe care le fac pașii tăi prin casă. Vezi și cum și-a uimit vecinii o familie din Germania, înainte de sărbători!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...