Ce mai mare problemă a gospodinelor a fost rezolvată. S-a aflat cum se curăță ceapa fără să plângi. Aceste trucuri, dezvăluite chiar de către marii experți în bucătărie, chiar funcționează. Ce trebuie să faci atunci când ai de-a face cu leguma care te face să verși lacrimi, vezi în rândurile de mai jos.
Tăiatul cepei este dintodeauna probă de foc pentru orice gospodină sau bucătar. Foarte multe glume s-au făcut pe această temă, dar şi pe cea a soluţiilor găsite pentru a evita neplăcerea lăcrimării în timp ce se taie ceapa.
Astfel, o bucătăreasă cu mulţi ani de experienţă în spate a dezvăluit câteva trucuri simple pe care le-a învăţat de-a lungul anilor petrecuți în bucătărie.
Oricare dintre noi care a intrat cel puţin o dată în bucătărie să gătească ştie cât de neplăcut este, de cele mai multe ori, tăiatul cepei.
Usturatul ochilor şi lăcrimarea sunt efectele pe care trebuie să le suportăm atunci când lucrăm cu ceapa şi am face uneori orice numai ca să scăpăm de această corvoadă.
Dacă în bucătăria de acasă se întâmplă asta mai rar, într-o bucătărie profesională de restaurant sau de cantină, acest lucru se întâmplă zilnic şi la cu totul alte dimensiuni.
Astfel, pe vremuri, în cantinele de muncitori, unde se gătea pentru mii de persoane, cantităţile de mâncare pregătite erau impresionante. Tanti Ileana, în vârstă de 80 de ani, a lucrat toată viaţa ei într-o astfel de cantină.
Chiar dacă au trecut anii, tanti Ileana își aminteşte şi acum cum încercau diferite trucuri pentru a scăpa de neplăcerile cauzate de tăiatul cepei.
”Când ne puneam să tăiem ceapa, nu mai era loc de nu pot sau nu-mi place. Dar noi aveam trucurile noastre, nu ne lăsam”, povesteşte tanti Ileana.
Una din cele mai simple metode şi la îndemâna oricui era folosirea oţetului.
”Dădeam pe lama cuţitului bine cu oţet înainte şi apoi ne apucam de lucru. Câteva minute nu mai simţeam usturime la ochi”, îşi mai aminteşte tanti Ileana.
Neajunsul era că odată ce oţetul se ştergea de pe lama cuţitului, mirosul de ceapă începea din nou să usture ochii.
”Aveam oţetul lângă noi şi dădeam din când în când pe cuţit, dar dacă ne vedea bucătăreasa şefă ne certa, zicea că pierdem vremea”, mai rememorează experimentata bucătăreasă.
Alteori, arată ea, freca tăietorul de lemn pe care lucrau cu puţin oţet şi mirosul de ceapă nu mai era atât de deranjant.
O altă soluţie este să se scoată mijlocul cepei, iar o ală metodă este ca ceapa să fie ținută în apă rece înainte de a se lucra cu ea. La fel de bine ceapa poate fi ținută la congelator câteva minute, va avea același efect.
”Ideal ea să fie apă cu gheaţă, sau să o lăsm câteva minute în congelator, însă nu aveam niciodată atâta timp la dispoziţie. Nu elimina de tot mirosul şi lăcrimatul, dar îl făcea suportabil, când aveam de lucru cu câteva kilograme e ceapă”, mai povesteşte tanti Ileana.