Deși bujorii nu sunt primele flori care bucură cu parfumul lor, cu siguranță sunt cele cu care se încheie primăvara și cele care au o aromă de-a dreptul specială. Dacă și tu ești fan bujori și ai vrea să te bucuri cât mai mult de prezența lor în grădina ta, află ce trebuie să faci pentru ca tufele să facă flori luxuriante, pline de parfum îmbietor.
Bujorii sunt florile lunii mai, pe care majoritatea iubitorilor de plante le adoră datorită mirosului lor îmbietor. Află, însă, că trebuie să fii foarte atent la cum le îngrijești, pentru că riști să le distrugi dacă nu acționezi cum trebuie. Pentru a avea plante frumoase, cu flori luxuriante, ține cont de trei pași absolut necesari: îngrijirea solului, udarea și hrănirea acestuia.
Asigură-te că, după ce dau lăstarii tufelor de bujori, faci o gaură mare pentru udare. Atenție, însă: nu hrăni plantele cu nicio substanță dacă solul nu este udat cum trebuie! Înainte de orice proces, mai ales dacă nu a plouat în prealabil, trebuie să ne asigurăm că avem un pământ perfect moale.
Apucă-te de fertilizare după ce florile au absorbit toată apa. Pentru fiecare cuib, poți opta pentru una sau chiar două găleți de apă, în funcție de cât de uscat este solul.
Cât despre îngrășământ, grădinarii profesioniștii recomandă unul pe bază de azot. De asemenea, specialiștii spun că o importanță deosebită în dezvoltarea plantelor o au și granulele de Nitroammofoska: 1 lingură de agent și 1 linguriță de azotat de amoniu la 10 litri de apă.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Dacă nu vrei să optezi pentru tratamente din comerț, grădinarii spun că foarte utilă este și materia organică. În schimbul azotului poți opta pentru îngrășământul natural produs de animalele din grajd, de păsări sau chiar pentru resturile de iarbă.
Atenție, însă: după ce ai așezat îngrășământul, acoperă solul cu humus, compost, paie sau turbă pentru o eficiență mai mare.
Ai grijă ca după încheierea înfloririi bujorilor să nu tai tulpinile. Acestea încă lucrează, nu își încetează activitatea, motiv pentru care trebuie să le lași în forma lor mereu. Astfel, poți înlătura tulpinile abia la jumătatea lunii septembrie și acoperă apoi plantele cu gunoi de grajd, pentru a evita înghețul.