Editorial Dan Mlădinoiu

Cum s-o fi spunând în Hyde Park “Hristos a înviat?”

Dan Mlădinoiu 03.05.2021, 12:48
Cum s-o fi spunând în Hyde Park “Hristos a înviat?”

În ultimii ani, frumoasei limbi române i-au fost adăugate tot soiul de pomezi, alifii și unguente verbale, mai ales rostite, care prin stratul de osânză aplicat voit șmecherește (din germ. Schmecker – persoană cu gust rafinat), au dat un iz sălciu și un parfum de colonie rusească graiului prin care s-au exprimat uriașe nume ale culturii noastre.

Lexicul, încărcat dizgrațios și obsesiv

Așa au ajuns niște anonimi din categoria șpilări, subspecia isteț înghețată în anodin, să încarce dizgrațios și obsesiv lexicul nostru cel de toate zilele. Astfel, printre ridichile din piață, în tramvai, în mica arie din fața unui birt sau aiurea pe oriunde,  poți auzi fără voia ta: “super”, “ceva de genul”… fără pronumele demonstrativ “acesta”, “pe bune”, “să mori tu!” s.a.m.d.

De englezisme, deși sunt un filoamerican din fragedă adolescență, nu mai amintesc. “OK” a devenit, cel puțin pentru mine, la fel de agasant ca o întreagă săptămână de post, în care farfuria mi-a fost umplută numai cu fasole (“beans”). Însă, mă voi opri la o expresie abordată destul de abundent, care și-a pierdut sensul până la demonetizare.

Editorial. Cum s-o fi spunând in Hyde Park “Hristos a inviat?”
Tanara vorbind la telefonul mobil, cu un laptop in brate

”Prin reducere la absurd”

Anume, “prin reducere la absurd” ( Reductio ad absurdum). Ea își are baza într-o lege fundamentală în logica matematică, cu numele legea terțului inclus și are următorul enunț: “Din două propoziții contradictorii, una este adevărată, cealaltă este falsă, iar a treia posibilitate nu există.”

Metoda reducerii la absurd constă în a admite, în mod provizoriu, drept adevărată propoziția contradictorie celei de demonstrat, urmând ca pe baza acestei presupuneri să fie deduse o serie de consecințe care duc la un rezultat contrar sau absurd, prin contrazicerea ipotezei date. Rezultă că premisa de la care am plecat este falsă. Așadar, propoziția de demonstrat este adevărată.

Limba română este una vie, dar și-a pierdut din farmecul

Metoda reducerii la absurd se utilizează atât în rezolvarea problemelor de calcul, cât și a celor de demonstrat. „OK!”. ”Nu-i așa că e cool?”, ba chiar “mișto”. Acuma, “pe bune!” De acord, limba română este una vie, în continuă preumblătoare, dar și-a pierdut din farmecul, parfumul de altădată al unor expresii și cuvinte, devenind arhaisme ce nu mai sunt “trendy” cum ar fi: “îndată”, “numaidecât”, “tutungerie” (debit de tutun), “zahăr candel”, “așijderea”, “de bună seamă”, “scrânciob”, “povață”, “lefegiu” etc.

Lexicul nostru este bogat, dar de ce să renunțăm la această avere caragialenească, pentru a da o singură pildă, în favoarea unor termeni importați care se vor prețioși și se folosesc repetat și mai cu seamă în cancelariile politice europene: “implementare”, “monitorizare”, “infringement.” Să le conjuge personajele mai mult sau mai puțin implicate în această îndeletnicire.

Pandemie gata să dea iama în vocabularul limbii române

Din nefericire, au luat amploarea preludiului unei pandemii gata să dea iama în vocabularul acestei atât de frumoase limbi. Cu atât mai mult cu cât, latină fiind, mângâie catifelat auzul. Unde mai pui că este o feerică oază într-un ocean slavon de chirilice exprimări.

Matematica despre care scriam mai sus și, în general științele exacte, se înscriu într-un vocabular strict, rigid, unde inflexiunile de limbaj împiedică, nu construiesc. Acolo, vorbesc cifrele, teoremele, axiomele, enunțurile seci.

Am văzut prin magazine și nu doar, cu ocazia sfintei sărbători pascale reclame destinate românilor cu Passport de USA ori United Kingdom precum: “Happy Easter”, “fresh”, “promotions”. “customer”, “we’re open” etc. Pe alocurea, câte un timid “Joyeuses Paques” cu tentă de Moulin Rouge.

Cum nu cred într-o vindecare rapidă de relativ recentele străinisme, ci dimpotrivă într-un viitor val de saxonisme, nu-mi rămâne decât să le urez lui Joe Biden și lui Boris Johnson un neaoș HRISTOS A ÎNVIAT! Așa că “remember” pentru anul viitor.

Urmăriți Impact.ro și pe