EXCLUSIV

Cum s-au schimbat spectacolele de circ, după eliminarea animalelor sălbatice din distribuție. „Vin în ultima vreme mult mai mulți adulți!” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 04.07.2022, 17:28
Cum s-au schimbat spectacolele de circ, după eliminarea animalelor sălbatice din distribuție. „Vin în ultima vreme mult mai mulți adulți!” EXCLUSIV

Spectacolele de circ nu mai sunt cele de pe vremea părinților. Schimbările survenite în ultimii cinci ani, o dată cu decizia eliminării animalelor sălbatice din spectacolele de circ, din 2017 încoace, au dus în cele din urmă la transformarea, aproape fără precedent, a show-urilor de acest gen. „La spectacolele noastre vin în ultima vreme mult mai mulți adulți. În fapt, numărul adulților l-a depășit de ceva vreme pe cel al copiilor. Sunt foarte multe familii, iar multe dintre acestea nu conțin decât adulți”, a precizat pentru impact.ro Cornelia Popescu, șeful Serviciului Evenimente și Proiecte Culturale din cadrul Circului București.

Cum s-a schimbat publicul de la circ, după eliminarea animalelor sălbatice din spectacole

Ea susține că publicul din zilele noastre e departe de a se fi despărțit de circ, chiar dacă genul de spectacole cu care înaintașii noștri erau obișnuiți s-a modificat fundamental.

„Cei care ar fi spus cu ceva vreme înainte că spectacolul de circ este asigurat prin prezența unuia sau a mai multor clovni, a unor căței caraghioși și a unor numere de comedie, s-ar înșela astăzi dacă ar mai intra sub cupola circului. În prezent, într-un spectacol de circ și-au făcut apariția proiecțiile 3 D, muzica originală sau ineditul costumelor. La capitolul constanță am putea pune acrobațiile, deși și acestea țin pasul cu modernizările!”, adaugă aceeași Cornelia Popescu.

Ea spune că și copiii se regăsesc în lumea circului, fiindcă artiștii încearcă să păstreze încă vie, pe cât posibil tradiția.

„După eliminarea animalelor din spectacolele de gen, Circul se mai bazează pe cai, câini și papagali. Spre exemplu, unul dintre spectacolele cu care ne propunem să ne surprindem fanii în această vară e dedicat tocmai celui mai bun prieten al omului, calul”, indică angajata Circului.

Spectacolele de circ de astăzi se bazează mult pe elementele acrobatice
Spectacolele de circ de astăzi se bazează mult pe elementele acrobatice

Când vin cei mai mulți spectatori la circ

Cornelia Popescu precizează că instituția pe care o reprezintă are cel puțin câte un spectacol în această perioadă a anului:

„Duminica dimineață, la ora 11.00, s-a conturat cea mai bună zi și oră din săptămână pe care bucureștenii o dedică spectacolelor noastre. În acest moment avem două showuri cu care ne lăudăm, ‘Acrografica’ și ‘Povestea calului’. Fiecare dintre ele are în medie circa 80 de minute, fiindcă nu e cazul nici să lungim prea tare spectacolele, să plictisim lumea!”.

Sala Circului din București are un număr de 1456 de locuri, dar așa cum susține aceeași Cornelia Popescu, spectacolele, cel puțin pe durata primului semestru al anului, s-au jucat cu casa închisă:

„Sala noastră avea un număr mai mare de locuri, de peste 1.700, dar pandemia a impus reducerea acestora. Încă nu am revenit la numărul inițial, dar când vom considera că trebuie să facem pas, sigur îl vom pune în practică!”.

În plus, artiștii circului vă dau întâlnire la fiecare final de săptămână, în general sâmbăta seara, la evenimentul intitulat „Străzi deschise”, acolo unde pot fi întâlniți în parada celor care încearcă să-i binedispună pe trecători prin mijloacele meseriei lor de fiecare zi.

„Vă dăm întâlnire în funcție de cum sunt programate săptămânal evenimentele fie pe Calea Victoriei, fie în Drumul Taberei, fie în Bucureștii Noi. Jonglerii, numere de distracție cu papagali sau mai știu eu pe ce cade accentul, toate pot fi ușurință observate de cei care se vor fi aflând în preajmă la orele anunțate în prealabil. Și vom continua să facem asta, cu mult drag până la începutul lunii octombrie, fiindcă e nu doar o pledoarie pentru meseria noastră, ci și pentru artă, în general!”, a conchis Cornelia Popescu.

Urmăriți Impact.ro și pe