Cum rezolvăm fobia de păianjeni? Ați crede că o simplă ceașcă ar putea fi soluția? 

Ileana Mlădinoiu 10.08.2020, 10:01
Cum rezolvăm fobia de păianjeni? Ați crede că o simplă ceașcă ar putea fi soluția? 

Mai întâi, este bine să ne familiarizăm cu termenul de fobie. Câte tipuri ale acestei afecțiuni există? Veți rămâne surprinși când veți afla că până și teama de a merge la școală pentru unii copii, de exemplu, este considerată fobie socială. Fobia de păianjeni este considerată, însă, iremediabilă de către foarte multe persoane. Veți vedea și de ce.

Ce este fobia?

Deschidem un dicționar sau dăm o căutare pe Google și aflăm că fobia este “frica irațională, instinctivă și obsesivă, care va îmipedica o persoană să trăiască normal.” Adesea, specialiștii ce s-au aplecat asupra fobiilor au ajuns la concluzia că ele se încadrează în mai multe categorii.  Potrivit doctissimo.fr, ar exista trei tipuri de fobii:

  1. Fobiile specifice referitoare la obiecte, animale sau situații particulare;
  2. Fobiile sociale generale sau specifice, precum haptofobia (frica de a atinge sau de a fi atins), blemnofobia (teama de privirile altora) sau afrofobia (frica nerezonabilă de dorință sexuală).
  3. Agorafobia sau teama de situații pe care nu le putem controla și din care credem că nu putem scăpa.

Dintre acestea, fobiile simple sau specifice sunt cele mai obișnuite, îngrijorând mare parte din populația lumii. Așa cum am specificat, fac trimitere la obiecte, animale sau situații particulare. Respectivele tulburări pot fi considerate patologice numai dacă provoacă o modificare a calității vieții sau o suferință persoanei în cauză. Printre fobiile de animale și insecte se numără frica de pisici, câini, șoareci, șerpi, păsări, păianjeni etc.

Fobia de păianjeni

În materialul de față, am ales să vorbesc despre teama/fobia de păianjeni, deoarece, într-o discuție cu o doamnă, aceasta mi-a spus că “moare” atunci când vede un păianjen  pe tavan și că nu îndrăznește să-l omoare. De aici, se naște întrebarea? Oare trebuie ucise urgent aceste ființe minuscule, inofensive în momentul în care le gasim cocoțate pe unde nu vrem noi?

Multe răspunsuri converg spre ideea că nu trebuie să recurgem la acest gest, pentru că păianjenul este privit ca un semn al unei case sănătoase. De asemenea, o grădină, cu cât este mai puțin poluată, cu atât atrage mai mulți păianjeni, pasionați fiind de biodiversitate. Referindu-ne la locuințele noastre, minusculele insecte vor ști să ne scape de muște, țânțari sau de alți gândaci nedoriți.

Ar mai trebui să știți că păianjenii de casă fug de locuri foarte fierbinți sau prea umede. Dacă se refugiază în casele noastre, vor fi un semn că au găsit un loc destul de sănătos pentru a trăi. Într-adevăr, păianjenii se adaptează condițiilor de viață foarte specifice. S-a dovedit că  unele specii nu se mai găsesc în natură, ci doar în locuințele oamenilor.

Așadar, dacă veți crede că păianjenii vă stau în cale, nu-i omorâți, ci încercați să-i mutați în garajul sau subsolul casei, unde vor trăi destul de departe de dumneavoastră.

Fobia de păianjeni poate fi tratată
Fobia de păianjeni poate fi tratată

Dar cum scăpăm de frica de păianjeni

Din fericire, există soluții pentru a fi depășită teama de păianjeni, astfel încât să nu devină obsesie, apoi patologie. Am căutat doar trei, care, poate, vor fi potrivite, dar și pentru faptul că au o notă de originalitate/umor. Iată-le!

  1. Ceașca personalizată cu un paianjen pe fața ei sau in fundul ceștii din care vom bea apă, ceai ori cafea.
  2. Tatuajele temporare cu pânze de păianjeni sau doar cu un singur păianjen
  3. Cerceii păianjen/broșa, dacă mai au și culoarea neagră, pot fi accesorii demne de invidiat.

Cele trei metode propuse nu fac altceva decât sa ne obișnuiască zilnic cu imaginea păianjenului  care va începe să ne placă, așa cum ne place o floare, un emoticon, imprimate nu doar pe o ceașcă, ci si în conștiința noastră.

Urmăriți Impact.ro și pe