Cum recunoști roșiile crescute cu chimicale și de ce ar trebui să le eviți, oricât de frumoase ar părea

Stefan Daniel 05.08.2019, 11:06
Cum recunoști roșiile crescute cu chimicale și de ce ar trebui să le eviți, oricât de frumoase ar părea

Probabil ai observat și tu că roșiile, în mare parte, nu mai au gustul de altă dată. Dacă ești mai înaintat în vârstă, cu siguranță știi cel mai bine asta. Agricultorii folosesc niște substanțe artificiale periculoase pentru om. Din fericire, aceste roșii au anumite trăsături și le poți recunoaște, ca să le eviți.

Cele mai gustoase și mai sănătoase sunt roșiile pe care le crești tu în grădină sau chiar și într-un ghiveci, pe balcon, dar atât timp cât le crești natural, fără să adaugi chimicale periculoase la rădăcini sau pe tulpini.

Atât piețele, cât și supermarketurile sunt pline de roșii crescute artificial și nu doar în perioada rece a anului. Din ianuarie și până în decembrie, este foarte ușor să vezi pe tarabele din piețe și-n lăzile din supermarketuri niște roșii mari, cu aspect perfect, coajă netedă, lucioasă, nici măcar o simplă zgârietură. Bune de filmat reclame cu ele. Atunci când le tai, observi ceva ciudat la aspectul lor, nu mai sunt atât de roșii, dar, cel mai important, nu miros a tomate și nici nu au gustul lor caracteristic.

Evident, știi deja că sunt crescute artificial, dar nu știi exact ce soluții se folosesc și de ce. Un reportaj Adevărul face lumină în acest caz și-ți explică, în baza unor specialiști, de ce ar trebui să eviți roșiile care arată prea bine.

Ce conțin roșiile acelea perfecte pe care le vezi în piețe și supermarketuri

Cum recunoști roșiile crescute cu chimicale și de ce ar trebui să le eviți, oricât de frumoase ar părea
Ethrel, substanța folosită pentru coacerea artificială a roșiilor

În general, tot mai mulți producători folosesc o substanță numită Ethrel, care este interzisă în Uniunea Europeană. Dar ce, face cineva analiza chimică a roșiei? Așa ceva se face doar la carnea de porc, la pește și altele. Legumele și fructele sunt cele mai sănătoase din lume. Nu așa zice toată lumea? Ei bine, nu e deloc așa.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Agricultorii stropesc tulpinile tomatelor cu Ethrel și în doar câteva ore, gogonelele de pe fire se înroșesc ca prin minune. La exterior, arată numai bune de vânzare. Sunt înroșite și în interior, dar nu în totalitate și atunci când le guști, parcă mănânci iarbă sau o legumă ornamentală din ceară.

Care-i motivul pentru care fac agricultorii asta? Profitul, desigur. Ei vor să prindă cele mai mari prețuri în lunile aprilie – mai, atunci când aproape nicio legumă nu se poate coace în mod natural, mai ales dacă vremea este nefavorabilă. Nu te lăsa păcălit de speculanții din piețe care îți spun cu aroganță că acelea sunt roșii crescute în solar. Anul acesta, lunile aprilie și mai nici măcar însorite n-au fost, în mare parte. Dar se dau singuri de gol. Ca să se dezvolte în acele colivii învelite cu plastic (și acesta nociv) pe care ei le numesc solarii, trebuie să folosească substanțe sintetice destul de periculoase pentru organismul uman.

„Astea, bibelourile – că aşa le zic eu – sunt stropite cu Ethrel. La noi nu se găseşte (N.R.: este interzis la comercializare si folosire de şase ani), trebuie să-l aduci de la moldoveni sau de la bulgari. Dacă dai cu substanţa asta se înroşesc în două zile, dar nu se coc de fapt. Ai gogonele cu gust de gogonele, dar seamănă cu roşiile. Uite-aşa poţi avea marfă de vânzare în mai, la preţ bun, dar este curată păcăleală”, spune legumicultorul Aurel Scutaru, intervievat de Adevărul.

Cum recunoști roșiile crescute artificial

Cum recunoști roșiile crescute cu chimicale și de ce ar trebui să le eviți, oricât de frumoase ar părea

În mod normal, nici Ethrelul n-ar fi nociv dacă agricultorii ar respecta regulile de stropire, adică să dilueze substanța și să aștepte zece zile până când iese hormonul de creștere din roșie. Crezi că face vreunul asta? Nici gând! Ei nici nu mănâncă ceea ce vând pe piață, iar dacă o fac, n-au niciun habar cât de periculoasă e. Și-n agricultură îți trebuie ceva „școală”, suntem în 2019, creșterea plantelor și animalelor nu e pentru oricine. Facultatea de agronomie nu există întâmplător.

O altă substanță nocivă utilizată este 2,4D, care are aceleași efecte și care, de asemenea, este interzis în țările UE.

„O să vedeţi pe pulpă un cerc alb, dovada că nu au ajuns la maturitate. Roşiile care moţ şi care sunt acum comercializate pe piaţa românească sunt obţinute prin polenizarea cu 2,4D (un compus fenoxiclorinat, o auxină sintetică, din clasa regulatorilor de creştere a plantelor – n.r.). Acel moţ nu e caracteristică dată de hibrid, ci de acel produs care se utilizează”, explică Valeria Tudor, consilier tehnic în cadrul companiei Seminis.

Prin urmare, specialiștii spun că ar trebui să eviți roșiile care au un moț/vârf în partea inferioară. Nu sunt un soi nou adus de cine știe unde, ci o malformație rezultată în urma substanțelor pe care le folosesc pentru a le coace artificial. Acolo unde nu există polenizare naturală, intervin compușii sintetici care ne otrăvesc, cu timpul.

Dacă ești în supermarket, taie o roșie și vezi cum e în interior. Dacă are acel cep lemnos și verde, înseamnă că a fost coaptă forțat. În piață, roagă vânzătorul să-ți taie o roșie aleasă de tine. Dacă începe (mai mult ca sigur) să țipe la tine, vezi-ți de drum, e clară treaba acolo. Repet, o roșie aleasă de tine, nu te lua după cea deja tăiată și pusă acolo de reclamă.

Și ține cont că această problemă e valabilă la multe alte legume, dar și la fructe.

Urmăriți Impact.ro și pe