Cum răspunde România după declarațiile președintelui Ungariei care vizau Transilvania. Afirmațiile fuseseră extrem de dure

Ioana Bucur, Mirabela Năstase 25.08.2021, 12:33
Cum răspunde România după declarațiile președintelui Ungariei care vizau Transilvania. Afirmațiile fuseseră extrem de dure

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat ferm după declarațiile președintelui ungar ce vizau Transilvania. Afirmațiile făcute de János Áder la Summitul privind lansarea platformei internaționale pentru Crimeea, de la Kiev, nu au rămas fără răspuns nici din partea politicienilor din România.

Reacția României după declarațiile președintelui Ungariei

Prima reacție a României, în urma declarațiilor făcute de președintele Ungariei, a fost transmisă prin canal diplomatic direct de Ministerul Afacerilor Externe către ambasadorul ungar la București. Potrivit unor surse guvernamentale citate de Digi24, „partea română a considerat extrem de nepotrivit mesajul din discursul președintelui Ungariei la Summitul privind lansarea platformei internaționale pentru Crimeea, de la Kiev, de luni, prin care compara ocuparea ilegală a Crimeii cu efectele Tratatului de la Trianon”.

În condițiile în care discursul lui János Áder a fost rostit în cadrul summit-ului găzduit de Ucraina și era direcționat către țara gazdă care, de altfel, nu a reacționat, autoritățile române au ales canalul bilateral, respectând cutumele aplicabile într-un astfel de context.

În plus, ținând cont tocmai de caracterul provocator al declarațiilor președintelui ungar, „partea română a preferat să nu dea amploare reacției sale pentru a nu amplifica efectele scontate de partea ungară.

Anexarea Crimeei de ruși, comparată cu Tratatul de la Trianon

În cadrul Summitului de la Kiev, președintele Ungariei a comparat anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, prin care Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul au devenit parte din România.

„În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean. (…)

Au şi maghiarii experienţa istorică a puterilor străine care au redesenat în mod arbitrar graniţele unui stat aflat într-o situaţie dificilă la un moment dat. (…)

După Primul Război Mondial, ne-au fost luate două treimi din teritoriul şi populaţia ţării. Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat şcolile şi s-a făcut tot posibilul pentru ca învăţământul în limba maternă să fie desfiinţat”, a susținut János Áder.

Cum răspunde România după declarațiile președintelui Ungariei care vizau Transilvania
Ader Janos, președintele Ungariei

„Este o jignire. Nu trebuie lăsată fără răspuns”

Declarațiile au stârnit un val de reacții și în rândul politicienilor din România. În timp ce Florin Cîțu a susținut că orice răspuns trebuie „discutat aici, la București”, Ludovic Orban a catalogat discursul ca o „jignire”.

„Este o declarație belicoasă, care nu are nicio legătură cu realitatea istorică și care a fost făcută într-un cadru total nepotrivit. Să faci o legătură între anexarea Crimeei de către Rusia și o decizie pe baza voinței populare pe baza contextului de la sfârșitul războiului este o jignire. (…)

În mod normal o astfel de declarație nu trebuie lăsată fără răspuns”, a declarat Ludovic Orban.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...