Cum propune liderul deputaților PNL să fie impozitate pensiile speciale. Fondurile ar putea fi folosite în lupta împotriva pandemiei

Raluca Juncu 01.04.2020, 17:28
Cum propune liderul deputaților PNL să fie impozitate pensiile speciale. Fondurile ar putea fi folosite în lupta împotriva pandemiei

Liberalii propun noi soluții privitoare la impozitarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, în contextul epidemiei de COVID-19. Ce spune liderul deputaților PNL despre această inițiativă?

PNL, propunere de impozitare a pensiilor speciale

Parlamentarii PNL au depus miercuri un amendament prin care solicită impozitarea pensiilor speciale, un procedeu care se dorește a fi impus gradual, pornind de la 10% și ajungând până la 95%. Măsura susține impozitarea pensiilor speciale care depășesc 2000 de lei, cu excepția celor acordate polițiștilor, militarilor și celor din serviciile secrete.

În calitate de lider de grup al PNL de la Camera Deputaţilor, alături de liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, am depus azi un amendament la OUG 29/2020, prin care solicităm impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% şi până la 95%. Este vremea solidarităţii şi a constrângerilor pentru toată lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care avem acum, atât de multă nevoie. (…)

Foto: Inquam Photos/George Calin
Foto: Inquam Photos/George Calin

În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive am introdus: parlamentarii şi funcţionarii parlamentari, magistraţii şi personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR, funcţionarii Curţii de Conturi, Avocatul Poporului, personalul navigant, personalul diplomatic. Nu intră în categoria impozitării progresive poliţiştii şi militarii, beneficiari ai unor pensii militare”, a declarat Florin Roman, potrivit unui comunicat de presă.

Banii care provin din reducerea acestor cheltuielor ar reveni, potrivit proiectului depus de parlamentarii liberali-Florin Roman, de la Camera Deputaților, și Daniel Fenechiu, de la Senat ar urma să fie donați în lupta împotriva COVID-19.

Propunerea vizează impozitarea cu:

  • 10% a pensiilor speciale între 2001-4000 lei;
  • 60% a pensiilor speciale cuprinse între 4001-7000 lei;
  • 95% a pensiilor speciale care depășesc cuantumul de 7000 lei.

În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive, parlamentarii PNL au introdus:

  • parlamentarii și funcționarii parlamentari;
  • magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR;
  • funcționarii Curții de conturi;
  • Avocatul poporului;
  • personalul navigant;
  • personalul diplomatic.

„Amendamentul poate trece într-o săptămâna maxim de parlament, dacă exista voința politică”, spune Florin Roman, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Un proiect similar a fost depus marți și de USR, iar cei de la UDMR subliniază că au adus în atenție chiar de anul trecut o astfel de inițiativă.

Cea mai mare pensie din România, în anul 2019, a fost de 73.890 de lei pe lună și aparținea unui fost procuror comunist, Gheorghe Bălășoiu, fost comandant al Penitenciarului de la Colibași. Aceasta reprezenta un cumul de pensii speciale – de magistrat și de militar, scrie România Europa Liberă.

Urmăriți Impact.ro și pe