Cum prepară spaniolii celebrele sarmale „rollitos de carne“

Emanuela Pană, Iulia Statie 31.10.2021, 22:22
Cum prepară spaniolii celebrele sarmale „rollitos de carne“

Sarmalele, una dintre cele mai cunoscute rețete din România, dacă nu chiar cea mai populară, sunt preparate și de vecinii noștri de peste hotare, fiind apreciate inclusiv de spanioli. Aceste mici rulouri de carne și varză sunt extrem de apetisante și savuroase, iar dacă sunt gătite cum trebuie ți se topesc în gură. Haideți să aflăm în continuare cum prepară spaniolii celebrele sarmale „rollitos de carne“.

Cum prepară spaniolii celebrele sarmale „rollitos de carne“

Deși ne place să credem că sarmalele sunt un preparat tradițional românesc, acesta își are, de fapt, originea în bucătăria turcească – fapt ce nu ne încurcă în a fi apreciați datorită acestui fel de mâncare, ce se prepară după numeroase rețete la noi. Totuși, astăzi ne-am gândit să vă îndreptăm puțin atenția către sarmalele rulourile de carne cu varză preparate de spanioli, pentru a avea o alternativă inedită când vreți să faceți rabat de la rețeta moștenită din bunici în părinți.

Întrucât sunt extrem de gustoase și arată senzațional în farfurie, alături de mămăliguță, puțină smântână și un ardei iute, sarmalele nu lipsesc de la mesele de sărbătoare ale românilor, fiind chiar vedetele ospețelor din preajma sărbătotilor (Crăciun, Paște).

Se pare că sarmalele „au călătorit“ și peste hotare, fiind preparate nu numai de unguri, ci și de spanioli. Cum fac aceștia sarmalele? Îți spunem numaidecât, dar înainte de toate, notează ingredientele necesare în caietul tău cu rețete. Iată care sunt acestea.

INGREDIENTE: 

  • 1 k carne tocată (700 g porc / 300 g vită);
  • 150 g de orez;
  • 20 de frunze de varză murată;
  • 1 ceapă;
  • 250 ml roșii naturale zdrobite;
  • 200 g mămăligă;
  • ulei de măsline extra virgin;
  • sare;
  • piper;
  • 1 linguriță de cimbru;
  • 1 linguriță de boia;
  • pătrunjel.

Citește și: Cum au reinterpretat ungurii rețeta de sarmale a românilor. Așa se prepară la Debrecen

Mod de preparare, plus câteva sfaturi

După cum v-ați putut da seama, această rețetă folosește carne tocată amestecată cu orez și câteva condimente, tavalită în foi de varză fermentate, fierte ore în șir într-un sos special.

Cum pregătesc spaniolii celebrele sarmale „rollitos de carne“
Cum pregătesc spaniolii celebrele sarmale „rollitos de carne“

INDICAȚII:

  1. Se încing câteva linguri de ulei într-o tigaie, după care se adaugă ceapa tocată mărunt.
  2. Se gătește ceapa timp de 6-8 minute, pănâ începe să devină sticloasă, iar mai apoi se adaugă orezul.
  3. Se lasă amestecul la prăjit pentru câteva minute, după care se scoate pe o farfurie și se lasă să se răcească.
  4. Se pune carnea într-un bol și se condimentează cu sare și piper după gust. Ulterior, se adaugă boia de ardei și cimbru și se amestecă bine.
  5. Se adaugă orezul și ceapa și se amestecă din nou, până se integrează bine ingredientele.
  6. Se iau porții mici de carne, se modelează și se lasă deoparte.
  7. Între timp, se taie frunzele de varză în jumătate, îndepărtând tulpina centrală.
  8. Se împachetează rulourile de carne în frunza de varză, introducând părțile în interior.
  9. Se transferă sarmalele într-o cratiță încăpătoare, se adaugă roșiile zdrobite sau bulion și apa.
  10. Se acoperă oala cu un capac și se lasă la fiert, la foc mic, timp de 90 de minute.
  11. Când sarmalele sunt gata, se așează pe farfurie și ornează cu câteva frunze de pătrunjel, pentru un aspect și mai plăcut.

Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe