Cum pregătești un aluat de pizza fără frământare la tine acasă. Iese la fel de bun ca în Italia

Beatrice Dumitru 07.02.2023, 16:20
Cum pregătești un aluat de pizza fără frământare la tine acasă. Iese la fel de bun ca în Italia

Pizza, alături de paste, este una dintre cele mai cunoscute rețete italienești din lume, fiind preferată atât de adulți, cât și de copii. Iată o rețetă foarte ușoară pentru a pregăti acasă, fără efort, un aluat de pizza delicios, fără frământare, subțire, crocant la exterior și fraged la interior, și cu gust și textură sepctaculoase.

Aluat de pizza fără frământare

Pizza este originară din gastronomia italiană, în special napolitană, deși consumul ei este larg răspândit în aproape toate țările lumii. Dar tehnicile și ingredientele pentru prepararea pizzei s-au diversificat enorm. Pregătirea aluatului de pizza acasă, așa cum găsim în pizzerii, nu este complicată, trebuie doar să urmezi câteva reguli și câțiva pași simpli.

Pentru a obține un blat de pizza crocant nu e nevoie să petreci mai mult de câteva minute în bucătărie. Nu trebuie decât să faci un aluat rapid, care nu trebuie frământat și pentru care ai nevoie de câteva ingrediente simple: făină, apă, ulei, sare și drojdie. Aluatul de pizza este făcut cu o făină tare, bogată în gluten, iar după ce este gata se poate folosi alături de ingredientele preferate.

Cum pregătești un aluat de pizza fără frământare la tine acasă. Iese la fel de bun ca în Italia
Pizza își are originea în gastronomia italiană

Ingrediente pentru aproximativ 850 g aluat (trei pizza cu diametrul de 26-28 cm)

  • 500 gr. făină
  • 7 gr. drojdie de bere proaspătă (sau 3 gr. drojdie de bere deshidratată)
  • 10 ml ulei de măsline extravirgin
  • 350 ml apă minerală naturală îmbuteliată la temperatura camerei
  • 8 gr. sare

Cum se prepară aluatul de pizza

Se pune făina cernută într-un castron și se adaugă drojdia de bere mărunțită fin, apoi se amestecă cu o lingură de lemn. Se toarnă apa treptat și se amestecă pentru ca aceasta să fie absorbită de făină și drojdia să se dizolve complet. Se adaugă sarea și uleiul în timp ce se amestecăa. Acest tip de aluat brut se numește „fără frământare”.

Bolul se acoperă cu o folie alimentară și aluatul trebuie lăsată să crească timp de 30 de minute la temperatura camerei, dar ideal ar fi într-un loc călduros, cu o temperatură constantă de 26-28°. După acest timp, aluatul se pune pe suprafața de lucru și împăturit, repetând operațiunea pe toate cele patru părți. Dacă la început consistența este destul de lipicioasă, se pune un strat de făină pe suprafață de lucru.

Urmează următorul pas. Aluat se pune înapoi în castron, acoperit cu folie alimentară și lăsat să crească încă 20 de minute. Se repetă acest pas de încă două ori. Ultima dată, înainte de a pune aluatul înapoi în castron, se toarnă puțin ulei și, la final, se lasă să crească la temperatura camerei timp de cel puțin trei ore.

După ce crește, aluatul se împarte în trei pâini de aceeași greutate, în acest fel veți obține pizza de grosimea potrivită. Se acoperă cu un prosop curat sau cu o folie de plastic și trebuia lăsate să crească încă o oră la temperatura camerei. Fiecare pâine se aplatizează apăsând cu degetele de jur împrejur și în mijloc.

Aluatul se pune într-o tavă cu diametrul de 26-28 cm, unsă cu ulei de măsline. Se mai lasă să se odihnească aproximativ 30 de minute, apoi se întinde cu mâinile la dimensiunea potrivită și se adaugă toppingul preferat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...