Cum poți să păstrezi banii găsiți pe stradă, fără să fii amendat de Poliție. Singura situație în care nu trebuie să îi predai autorităților

Beatrice Dumitru 23.11.2022, 15:59
Cum poți să păstrezi banii găsiți pe stradă, fără să fii amendat de Poliție. Singura situație în care nu trebuie să îi predai autorităților

Probabil că oricărei persoane i s-a întâmplat să găsească bani pe stradă sau chiar un portofel, iar unele s-au gândit ce să facă cu ei: dacă să-i păstreze sau să meargă la poliție. Din acest motiv, specialiştii vin cu un răspuns clar şi spun ce putem să facem în cazul în care găsim 1.000 de euro pe stradă.

Când poți păstra banii găsiți pe stradă

Ce se întâmplă dacă găsești un bun într-un spital, restaurant sau orice alt loc public sau privat? Dar în cazul banilor? „Legea în vigoare nu pedepseşte persoanele neatente şi nici nu-i condamnă pe cei mai uituci dintre noi la a-şi pierde instant banii sau obiectele de valoare, dacă sunt uitate pe undeva sau scăpate din greşeală. Dimpotrivă, ar trebui să avem posibilitatea să le recuperăm”, spune e-juridic.manager.ro.

Mai exact, dacă găsești bani pe stradă poți considera că sunt ai tăi numai dacă au trecut şase luni în care proprietarul nu i-a revendicat, pentru că, altfel, poți răspunde civil şi/sau penal. De semenea, un bun pierdut continuă să aparţină celui care l-a pierdut, iar luarea lui pentru sine rămâne furt.

Cum poți să păstrezi banii găsiți pe stradă, fără să fii amendat de Poliție. Singura situație în care nu trebuie să îi predai autorităților
Cum poți păstra banii găsiți pe strada.

„Obligaţia persoanei care găseste un bun al cărui proprietar nu este cunoscut (telefon, portofel, o sumă de bani, tablou etc.) este să îl returneze în maximum zece zile stăpânului de drept sau, în cazul în care proprietarul nu este cunoscut sau dovedit, Poliţiei„, mai arată sursa citată.

Cum poți rămâne cu bunul găsit

Conform Codului civil în vigoare, lucrurile care nu au un proprietar într-un anumit moment sunt „bunurile mobile abandonate, precum şi bunurile care, prin natura lor, nu au un proprietar, cum sunt animalele sălbatice, peştele şi resursele acvatice vii din bazinele piscicole naturale, fructele de pădure, ciupercile comestibile din flora spontană, plantele medicinale şi aromatice şi altele asemenea”.

După ce lucrul respectiv a fost predat, el rebuie păstrat timp de şase luni, perioadă în care proprietarul are timp să îl recupereze, dar în cazul în care acesa nu vine după el în această perioadă atunci acel bun va fi considerat fără stăpân şi va fi acordat celui care l-a găsit pe baza unui proces-verbal.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...