Cum poți să faci iaurt în propria bucătărie. Nu e complicat, dar ai nevoie de răbdare

Emanuela Pană, Cristi Ionică 27.07.2021, 09:36
Cum poți să faci iaurt în propria bucătărie. Nu e complicat, dar ai nevoie de răbdare

Cel mai bun și sănătos iaurt este cel făcut în casă, pentru că nu conține niciun fel de adaosuri sau conservanți. Rețeta de iaurt de casă simplu, cremos, sută la sută natural este extrem de ușoară, iar pe timpul verii am putea spune chiar că se face aproape singură. E drept că implică un oarecare deranj, însă atunci când îți pasă de sănătatea ta și a celor dragi faci tot ce ține de tine pentru o hrană naturală, curată și sănătoasă. Așadar, astăzi învățăm cum se face iaurtul acasă. Ai nevoie de orice tip de lapte și de puțină răbdare.

Cum faci iaurt cremos la tine acasă

Prepararea iaurtului de casă nu reprezintă cine știe ce filosofie, nu implică ingrediente nemaivăzute și nici skill-uri deosebite de bucătar. Cu alte cuvinte, iaurtul de casă este simplu de preparat, iar motivele pentru a-l face sunt multe. Unul dintre ele ar fi faptul că, de regulă, iaurturile din comerț sunt pline de conservanți, corectori de aciditate sau arome, agenți de îngroșare, etc. – substanțe care nu sunt tocmai bune pentru sănătate.

Rar vezi pe rafturile magazinelor iaurt natural de la producători locali și, prin urmare, e de preferat să-l pregătești acasă, cum se făcea odinioară, când borcănelele cu creme și budinci gata-preparate nu erau la îndemâna oricui. Rețeta pe care urmează să ți-o prezentăm este simplă și poate fi realizată din orice fel de lapte (de vacă, oaie, capră, bivoliță, etc.), însă, astăzi, cel mai des folosit este cel de vacă.

Cu toate că este o rețetă banală, este important de precizat că pentru a obține un iaurt de calitate, este nevoie de ingrediente de calitate. Altfel spus, vei avea nevoie de lapte bun, natural, de preferat de țară. Totuși, cum nu toate gospodinele se bucură de surse de încredere la țară, ne putem descurca și cu laptele de 3.5% din supermarket, cu condiția să nu fie lapte UHT, ci proaspăt, de la frigidere.

Dacă vrei ca iaurtul să iasă mai dens, mai cremos, folosește un lapte mai gras. În cazul în care dorești să prepari un iaurt mai light, mai lichid, asemenea celui de băut, folosește un lapte mai slab.

Citește și: Cea mai bizară rețetă de salată pentru această vară. Cum combini sfecla roșie cu iaurtul și portocala

Nu e complicat, dar ai nevoie de răbdare

Pe lângă lapte, vei mai avea nevoie și de un iaurt gras, natural, necesar pentru a „procura“ bacteriile acelea bune care încheagă laptele și îi conferă acel gust acrișor, pe care îl căutăm la orice iaurt.

Cum faci cel mai bun iaurt de casă. Ai nevoie de doar două ingrediente
Cum faci cel mai bun iaurt de casă. Ai nevoie de doar două ingrediente

Așadar, cumpără din supermarket cel mai bun iaurt pe care-l găsești. Va face diferența! Ține cont de faptul că, de obicei, iaurtul cu adevărat bun are și un termen de valabilitate destul de scurt. Prin urmare, e important să fii atentă și la acest criteriu. În ceea ce privește informațiile de pe etichetă, iaurtul nu trebuie să conțină decât lapte și culturi lactice. Fără amidon, fără lapte praf, fără proteine adăugate!

Vei folosi iaurtul cumpărat doar prima dată când prepari iaurt de casă, după care vei folosi drept ferment o parte din iaurtul făcut de tine.

INGREDIENTE:

  • 2 litri lapte de țară sau lapte cu 3.5% grăsime;
  • 320 ml iaurt.

MOD DE PREPARARE:

Iaurtul de casă este extrem de ușor de făcut, amestecând laptele cu iaurtul și lăsându-l la cald pentru a fermenta. Proporția nu este chiar bătută în cuie, însă la 2 litri de lapte ar trebui să pui circa 320 ml de iaurt.

Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...