Cum poți să ai o pensie de 3.000 de lei lunar. Sunt câțiva pași simpli pe care trebuie să-i urmezi

Iancu Andreea 01.12.2020, 16:14
Cum poți să ai o pensie de 3.000 de lei lunar. Sunt câțiva pași simpli pe care trebuie să-i urmezi

O vorbă românească spune că e bine „să îți faci iarna car și vara sanie”. Cum vârsta pensionării poate fi mai aproape sau mai departe pentru unii dintre noi, nu ar strica să te gândești din timp la veniturile tale de după ieșirea din câmpul muncii. Dacă îți dorești să ai măcar o pensie de 3.000 de lei, dincolo de cea de la stat, iată de când ar trebui să pui bani deoparte.

Cum poți beneficia de o pensie de 3.000 de lei pe lună, pe lângă cea de la stat

Pentru că pensia de la stat nu este una care să aducă speranță în viața românilor care se gândesc la bătrânețe, ar trebui să ții cont de un scenariu care implică economisire din timp. Viitorul tău ar putea să sune mult mai bine dacă alegi o pensie privată facultativă, care îți oferă oportunitatea de a strânge bani într-un cont, de care beneficiezi la momentul pensionării. Desigur, există o mulțime de pachete disponibile, în funcție de banca la care alegi să faci acest pas, însă important este principiul prin care poți să ai o pensie de 3.000 de lei lunar.

Dacă reușești ca în perioada în care ești angajat să pui bani deoparte, ai putea să te bucuri de ei la bătrânețe. În acest mod nu mai este nevoie să te bazezi pe ajutorul de la stat și vei sta liniștit când va veni ziua pensionării. Tot ceea ce trebuie să faci este să te înarmezi cu răbdare și să reușești să economisești lunar o sumă importantă de bani.

Economisirea, cheia unei bătrâneți liniștite
Economisirea, cheia unei bătrâneți liniștite

Cât trebuie să economisești lunar pentru a strânge bani suficienți

Un calcul realizat de ziare.com arată că pentru a beneficia de o pensie de 3.000 de lei la bătrânețe trebuie să ții cont de câți ani mai ai până la vârsta de 65 de ani, când se presupune că vei ieși la pensie. Astfel, dacă ai aproximativ 30 de ani în față până la acel moment, trebuie să pui deoparte aproximativ 480 de lei pe lună.

În cazul în care mai ai doar 25 de ani până la pensionare, trebuie să te pregătești să economisești în jur de 650 de lei lunar. Totodată, dacă te despart de vârsta pensionării doar 20 de ani, ai nevoie de aproximativ 870 de lei pe lună pentru a ajunge la o pensie de 3.000 de lei.

O situație similară se întâmplă și atunci când mai ai 15 ani până la pensionare. De această dată însă, cotizația crește considerabil, ajungând la suma de 1.250 de lei pe lună. Un avantaj îl au totuși tinerii, care ar putea avea chiar și 40 de ani până la vârsta pensionării. Astfel, efortul lunar ar fi de numai 300 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...