Cum poţi recupera banii de pe rovinieta încă valabilă atunci când vinzi maşina. Acte necesare

Nicu Stan 03.12.2021, 15:56
Cum poţi recupera banii de pe rovinieta încă valabilă atunci când vinzi maşina. Acte necesare

Cum poţi recupera banii de pe rovinieta încă valabilă în cazul în care îți vinzi maşina. De câțiva ani, este valabilă o lege care arată că, proprietarii dacă își vând mașina, iar rovinieta este încă valabilă, pot cere returnarea parțială a banilor cheltuiți pe taxa de drum. Fostul proprietar care are roviniete a căror valabilitate se suprapune poate cere bani pentru rovinieta încă valabilă.

Cum poţi să-ți recuperezi banii de pe rovinieta valabilă atunci când înstrăinezi autoturismul. Ce acte sunt necesare

Proprietarii care își vând mașina cu rovinieta încă valabilă își pot recupera banii pe aceasta, pentru că noul proprietar al autoturismului este obligat prin lege să cumpere altă rovinietă.

Mai exact, așa cum a fost stabilit în urmă cu doi ani, prin Ordinul Ministerului Transporturilor nr. 748/2019, în cazul în care un proprietar vinde o mașină care are rovinietă valabilă, vânzătorul poate solicita Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) returnarea sumei de bani pentru perioada de valabilitate rămasă a taxei de drum.

Cum poti recupera bani de pe urma rovinietei atunci cand iti vinzi masina
Cum poti recupera bani de pe urma rovinietei atunci cand iti vinzi masina

Ce bani pot fi ceruți înapoi pe rovinietă

Acesta poate cere bani pentru perioada cuprinsă între momentul în care noul proprietar plătește taxa de drum și data de expirare a rovinietei încheiate de fostul proprietar, adică din momentul în care cele două roviniete se suprapun și până când trebuie să expire valabilitatea rovinietei plătite de vânzător.

Pentru a putea folosi rețeaua de drumuri din România, fie acestea drumuri naționale, europene sau autostrăzi, șoferii care circulă prin țara noastră trebuie, la cumpărarea unui autoturism, să achite tariful de utilizare al acestora, adică Taxa de drum, recunoscută ca și rovinietă.

Când două roviniete se suprapun ca valabilitate, fostul proprietar poate solicita banii înapoi

În cazul în care autoturismul vândut avea deja o rovinietă valabilă, acest lucru duce la o suprapunere a valabilității a două roviniete emise pentru aceelași autovehicul.

„Dacă pentru același vehicul se achită tariful de utilizare de două sau mai multe ori pentru perioade de valabilitate ce se suprapun pentru cel puțin o zi, CNAIR – S.A. va returna contravaloarea tarifului, corespunzătoare perioadei de suprapunere”, se arată în Ordiul ministerului Transporturilor.

Actele necesare pentru recuperarea banilor din rovinietă

Cererea de recuperare a banilor trebuie transmisă CNAIR după expirarea perioadei de valabilitate a rovinietei achitate de fostul deținător al mașinii, împreună cu o copie a actelor care dovedesc înstrăinarea mașinii, precum și o copie a actului care atestă scoaterea ei din evidența fiscală. Cererea de recuperare a tarifului rămas din rovinietă poate fi găsită pe cnadnr.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe