SPECIAL

Cum poți proteja cât mai bine persoanele la care ții cel mai mult. Sfaturile unui preot ajuns celebru în România

Alexandru Catalan 21.12.2021, 19:11
Cum poți proteja cât mai bine persoanele la care ții cel mai mult. Sfaturile unui preot ajuns celebru în România

Părintele Vasile Ioana, 51 de ani, este cunoscut astăzi în lumea Ortodoxiei românești drept unul dintre cei mai apreciați și ca atare și mai căutați confesori.

În fiecare an, înainte de sărbătorile dedicate Paștelui, respectiv Crăciunului, sute de români îl caută pentru a-și putea lumina sufletul și liniști conștiința.

Parohul Bisericii „Sf. Nicolae Dintr-o Zi”, din zona Pieții Universității din Capitală petrece zeci de ore așteptând oamenii care își anunță prezența la spovadă.

„Vin de peste tot, nu doar din colțurile Bucureștiului, ci și din țară, de la sute de kilometri depărtare. Mulți preferă să mă sune și să-și anunțe sosirea, dar sunt și dintre cei cu care mă trezesc direct la Biserică.

Ce să le fac? Să-i trimit așa înapoi, acasă? Nu se poate așa ceva! Nu am învățat să pot refuza pe cineva anume, oricare ar fi dintre semenii mei. Așa că mi se întâmplă să plec spre Biserică la primele ore ale dimineții și să mă întorc acasă după miezul nopții”, povestește părintele Vasile Ioana pentru impact.ro.

„Cartea familiei”

Anul acesta părintele Vasile Ioana a lansat, în preajma sărbătorii Crăciunului, un nou volum, intitulat „Cartea Familiei”, care se bucură deja de un mare succes la public.

Cartea, la care după cum singur mărtuisește a lucrat mai bine de doi ani, are la bază experiența sa pastorală și aduce în prim plan familia și problemele sale actuale.

Vasile Ioana 1
Vasile Ioana 

Problemele cu care se confruntă o familie

După părintele Vasile Ioana, familia creștină se confruntă cu o serie de provocări, dar trei sunt cele mai importante, în opinia sa: „lipsa comunicării, lipsa încrederii, slăbirea credinței”.

„Oamenii de astăzi, luați cu toate problemele din jurul lor rezistă parcă mai greu asalturilor și provocărilor cu care se confruntă zi de zi, în viața lor.

Așa că am decis să încerc să-i ajut, scriind această carte. Iar prima chestiune asupra căreia le propun să mediteze este lipsa comunicării.

Uităm să mai discutăm cu cel de lângă noi, cu soțul sau soția noastră. Credem că e important să facem una sau alta, în numele familiei, dar ne înșelăm!

A discuta cu cel căruia i-am încredințat cândva inima noastră e poate cea mai frumoasă formă de încredere pe care i-o putem arăta.

Dacă nu facem asta, vom uita poate și chipul ființei dragi. Eu și soția mea, spre exemplu, ori cât de târziu ma întorc acasă, purtăm o discuție, mai scurtă sau mai lungă!

A vorbi cu cel alături de care trăiești, în fiecare zi, sincer, e una dintre lecțiile cele mai importante, după mine, asigură sănătatea unei familii!”, arată părintele Vasile Ioana.

Lipsa încrederii

Pe locul al doilea, părintele plasează astăzi lipsa încrederii: „Ne pierdem prea repede încredere! Parcă am fi uneori niște copii, care ne supărăm din te miri ce!

Și atunci, credem că rezolvăm anumite supărări prin a suspenda încrederea în unul sau altul. Poate fi soțul soția, copilul, prietenul cel mai apropiat.

Nu de puține ori constatăm că poate nu mai avem încredere nici măcar în noi înșine. Tentația asta ne încearcă de multe ori ori în viață și trebuie să învățăm să o respingem”.

Ce le spune enoriașilor

În sfârșit, același renumit preot mai crede că primele două motive enumerate deja vin de fapt dintr-o lipsă a credinței.

„Timpul trece peste fiecare dintre noi și lasă urme mai adânci sau mai puțin adânci. Dar ceea ce contează e să știm să ne primenim mereu credința.

Să o păstrăm vie, acolo în sufletul nostru. La acest lucru ne ajută desigur și cel de lângă noi, soț sau soție, dar și nașii noștri de la căsătorie.

Și nu în ultimul rând, preotul. Le spun des enoriașilor mei să aibă încredere în ei, în soț, în prieteni, dar și în bunul Dumnezeu!

Numai cei cu credință, fie ea oricât de mică, reușesc să treacă peste probleme cu acea speranță pe care numai credința ți-o poate insufla! Nimic altceva!”.

Urmăriți Impact.ro și pe