Cum poți primi înapoi banii plătiți pe factura la energie. E valabil pentru zeci de mii de români

Ana Anitoiu 25.09.2022, 17:09
Cum poți primi înapoi banii plătiți pe factura la energie. E valabil pentru zeci de mii de români

O categorie de români poate primi înapoi banii plătiți pe factura la energie. Zeci de mii de oameni și-ar recupera astfel sume considerabile, dacă vor fi atenți să îndeplinească o anumită condiție până la finalul acestui an.

Ce condiție trebuie îndeplinită pentru recuperarea banilor pe factura la energie

Mai exact, banii ar putea fi recuperați de românii care au avut, anul trecut, un consum mediu lunar de peste 300 kWh și care plătesc în prezent prețurile neplafonate. Condiția este ca în acest an, aceștia să își scadă consumul sub acest prag mediu lunar. Dacă reușesc acest lucru, la sfârșitul anului 2022 vor fi și ei reîncadrați în categoria clienților plafonați. Apoi, în luna februarie, li se va emite o factură de regularizare prin care, practic, vor primi banii înapoi.

Prin urmare, persoanele care au avut un consum mediu lunar de 310 – 320 de kilowați pe oră anul trecut, iar anul acesta vor fi atente să facă o economie și să ajungă sub pragul de 300 de kilowați pe oră, își vor primi banii înapoi în luna februarie, potrivit economica.net.

Cum poti primi inapoi banii platiti pe factura la energie
Unii dintre romani isi vor putea recupera bani cheltuiti pe factura la energie

„(8) În cazul clienților casnici care nu pot beneficia de prevederile alin. (1) lit. a) și b) în funcție de consumul anului 2021, dar al căror consum înregistrat în anul 2022 se încadrează în oricare din tranșele de consum prevăzute la alin. (1) lit. a) și b), precum și în cazul clienților casnici și noncasnici racordați începând cu data de 1 ianuarie 2022, furnizorii emit în luna februarie 2023 facturi de regularizare a consumului facturat anterior aferent perioadei de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență,

utilizând prețul final conform tranșei aferente de consum, și facturează consumul înregistrat după data reîncadrării la prețul final corespunzător tranșei de consum. În cazul schimbării furnizorului în perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență, regularizarea se face de către furnizorul actual doar pentru perioada aplicării contractului de furnizare încheiat cu acesta”, arată OUG 119/2022, care de la 1 septembrie a venit să modifice OUG 27/2022.

Costuri diferite la electricitate, în funcție de consum

În prezent, clienții cu un consum mediu de peste 300 de kilowați pe oră înregistrat anul trecut plătesc prețurile pieței la energie electrică adică cele mai mari dintre toți clienții casnici, deoarece restul plătesc prețuri plafonate.

Concret, cei care au consumat, în medie, sub 100 kWh pe lună în 2021, plătesc 0,68 lei/kWh. Cei care au consumat mai mult curent electric, dar sub pragul de 300 kWh pe lună, în medie, în 2021, vor continua să plătească 0,80 lei/kWh pentru primii 255 kW consumați, și prețul pieței, pentru ce vor consuma peste acest nivel.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...