Cum poți primi bani în plus atunci când îți vinzi mașina. Suma nu e imensă, dar o primești garantat

Ioana Bucur 01.12.2021, 17:13
Cum poți primi bani în plus atunci când îți vinzi mașina. Suma nu e imensă, dar o primești garantat

Află cum poți primi bani în plus când îți vinzi mașina. Pierduți în lista de taxe și documente ce trebuie rezolvate, puțini știu că pot recupera o sumă de la stat, în urma tranzacției. Întreaga procedură a fost stabilită în urmă cu doi ani, prin Ordinul Ministerului Transporturilor nr. 748/2019.

Detaliul pe care puțini îl știu când decid să își vândă mașina

Vești bune pentru cei care se pregătesc să spună adio vechiului autoturism. De aproape doi ani, autoritățile au decis că foștii proprietari pot recupera, parțial, valoarea rovinietei.

Conform Ordinului Ministerului Transporturilor nr. 748/2019, cei care își vând mașina, în cazul în care are rovinietă încă valabilă, pot solicita Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) returnarea banilor pentru perioada de valabilitate rămasă a acesteia.

Fostul proprietar poate cere restituirea sumei de bani pentru perioada cuprinsă între momentul în care noul proprietar plătește taxa de drum și data de expirare a rovinietei încheiate de el. Cu alte cuvinte, de când cele două se suprapun și până la când trebuie să expire valabilitatea rovinietei plătite de vânzătorul mașinii, potrivit avocatnet.ro.

Cum poți primi bani în plus atunci când îți vinzi mașina

Când și unde trebuie trimisă cererea de restituire a banilor

În cazul în care pentru același vehicul se achită tariful de utilizare de două sau mai multe ori pentru perioade de valabilitate ce se suprapun pentru cel puțin o zi, CNAIR – S.A. va returna contravaloarea tarifului, corespunzătoare perioadei de suprapunere, la cererea:

a) utilizatorului, situație în care solicitarea de returnare a sumei, care trebuie să conțină toate informațiile prevăzute în modelul care se regăsește pe pagina web a CNAIR – S.A., se transmite acesteia, împreună cu o copie de pe certificatul de înmatriculare și de pe cartea de identitate a vehiculului;

b) fostului utilizator, în cazul înstrăinării vehiculului, situație în care solicitarea de returnare a sumei, care trebuie să conțină toate informațiile prevăzute în modelul care se regăsește pe pagina web a CNAIR – S.A., se transmite acesteia, după expirarea perioadei de valabilitate a rovinietei achitate de acesta, împreună cu o copie de pe documentele care dovedesc înstrăinarea acestuia și o copie de pe documentul care atestă scoaterea din evidența fiscală a vehiculului – se precizează în Ordinul Ministerului Transporturilor nr. 748/2019.

Cererea de returnare a banilor trebuie trimisă către CNAIR, după expirarea perioadei de valabilitate a rovinietei achitate de acesta, împreună cu o copie de pe documentele care dovedesc înstrăinarea acestuia și o copie de pe documentul care atestă scoaterea din evidența fiscală a vehiculului.

Urmăriți Impact.ro și pe