Cum poți folosi turmericul în bucătărie? La ce mâncăruri poți adăuga acest ingredient

Emanuela Pană 16.05.2023, 16:35
Cum poți folosi turmericul în bucătărie? La ce mâncăruri poți adăuga acest ingredient

Turmericul sau Curcuma este unul dintre cele mai apreciate condimente în bucătăria asiatică, dar și în cea orientală, fiind folosit încă de acum 4.000 de ani, în India. Acest ingredient face mai mult decât să dea preparatelor o culoare intensă, fiind bogat în vitamine, minerale, uleiuri esențiale și fibre. Iată cum poți folosi turmericul în bucătărie pentru rezultate excepționale.  

Turmericul, aroma care te trimite în bucătăriile Asiei 

Turmericul sau Curcuma (Curcuma longa) este un condiment originar din India, dar care se bucură de o popularitate în creștere și pe „Bătrânul Continent“, iar asta, pe de-o parte, datorită culorii și a aromei pe care le oferă preparatelor, cât și pentru proprietățile sale terapeutice, fiind utilizat în medicina ayurvedică încă din cele mai vechi timpuri. 

Curcuma longa este o plantă înrudită cu ghimbirul, din rădăcina căreia se obține pudra de turmeric – unul dintre ingredientele din amestecul de curry. Turmericul se numără printre cele aproape 100 de specii de curcuma, din familia Zingiberaceae, din care face parte și ghimbirul.  

Această plantă este cultivată în țări cu climat blând și precipitații abundente pe toată perioada anului, ca de exemplu China, India, Thailanda sau Indonezia. Din rădăcina plantei se obține pudra de turmeric, ale cărei particularități sunt culoare – un galben intens spre auriu și gustul puțin amărui. Pudra de turmeric se remarcă, totodată, și printr-o aromă puternică, asemănătoare cu cea a ghimbirului, care te trimite imediat în bucătăriile Asiei.  

Citește și: Ce mâncăruri inedite poți face cu ghimbir. Toți te vor lăuda pentru aceste rețete demențiale

Cum poți folosi turmericul în bucătărie?  

Turmericul se folosește în bucătăria popoarelor asiatice pentru a condimenta mâncărurile, dar și pentru ceai sau turmeric latte. Acest condiment are avantajul de a fi ușor de inclus în diferite rețete, oferind o aromă și o culoare plăcută preparatelor.  

Cum poti folosi turmericul in bucatarie
Cum poti folosi turmericul in bucatarie

Turmericul poate fi folosit atât pentru condimentarea supelor, tocănițelor sau salatelor, cât și ca ingredient în deserturi. Dacă intenționezi să faci o prăjitură sau un cozonac de post, fără ouă, poți adăuga turmeric în aluat, pentru a obține o culoare galbenă, frumoasă.  

Cunoscut și sub numele de „șofranul Indiei“ (India fiind cel mai mare producător de turmeric – 80% din producția mondială), turmericul este un excelent antioxidant și antiinflamator, datorită curcuminei pe care o conține. Pentru a fi bine absorbită în corp, curcumina (substanța activă din turmeric), are nevoie, în general, de piperină, componentul principal din piper, și de grăsime.  

Piperina, un alcaloid regăsit în piperul negru (Piper nigrum) şi în piperul lung (Piper longum), poate crește absorbția curcuminei cu până la 2.000%. Potrivit National Institutes of Health, curcumina nu este absorbită foarte bine de sistemul circulator, având nevoie de un ajutor consistent pentru a-și arăta eficacitatea: grăsime și piperină.  

Pentru o absorbție ridicată a curcuminei, oamenii consumă turmeric latte, o băutură pe bază de turmeric, care conține și piper și lapte de cocos. Vorbim despre o băutură sănătoasă, dar și aromată și delicioasă. Iată cum se prepară: 

Ingrediente: 

  • aproximativ 300 ml lapte de cocos; 
  • 1/2 linguriţă ulei de cocos (opţional); 
  • 1/4 linguriţă de vanilie pulbere (pentru aromă); 
  • 1-2 linguriţe de miere;  
  • 1-2 linguriţe de turmeric. 

Mod de preparare: 

  • Se încălzește laptele de cocos, dar nu până la fierbere. Se pun toate ingredientele într-un blender și se amestecă până ce băutura devine omogenă.  

Turmeric latte-ul este o băutură ideală pentru seară, deoarece contribuie la relaxare și te ajută să ai un somn odihnitor. Băuturile optime ale acestei băuturi sunt atinse atunci când este consumată caldă, alături de grăsimi vegetale (după cum am punctat mai sus, acestea potențează substanțele active din turmeric). 

Vezi și: A adăugat 5 grame din acest ingredient în cafea. O să vrei să faci şi tu asta în fiecare dimineaţă

Cum depozitezi turmericul?  

Pe lângă faptul că este un excelent condiment, turmericul este utilizat și ca plantă medicinală, sub formă de ceaiuri și tincturi, fiind recomandat pentru completarea tratamentului în cazul unor afecțiuni precum artrita reumatoidă, conjunctivita, tulburările digestive și infecțiile urinare. 

Cum poti folosi turmericul in bucatarie
Moduri de depozitare a turmericului

Acesta este apreciat și în industria cosmetică, fiind unul dintre ingredientele naturale ce se regăsesc în diverse tipuri de creme, măști de față, parfumuri sau uleiuri de corp. Turmericul este și un foarte bun colorant, fapt pentru care este întrebuințat atât în industria alimentară, cât și în cea textilă. 

Însă, pentru a ne putea bucura de numeroasele beneficii ale turmericului, trebuie să fim atenți la modul în care îl depozităm, pentru ca el să-și păstreze proprietățile. Prin urmare, dacă este folosit sub formă de rădăcină proaspătă, turmericul trebuie pus într-o pungă de plastic etanșă și ținut la frigider pentru cel mult 30 de zile.  

Înainte de a-l pune însă în pungă, trebuie să avem grijă ca rădăcina să nu prezinte pete sau leziuni. Indicat ar fi să folosim rizomi groși, tari, cu aromă slabă și miros de pământ, ușor moscat. Un alt mod de a depozita rădăcina de turmeric este prin congelare, aceasta putând fi păstrată în ladă până la două luni. 

În cazul pulberii de turmeric, perioada de depozitare este mai lungă, respectiv un an, în ambalajul original ori într-un recipient care se închide ermetic, într-un loc uscat și răcoros. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...