Cum poate David Popovici să-și doboare propriul record mondial. Verdictul dat de americani

Gabriel Peneș 21.09.2022, 15:57
Cum poate David Popovici să-și doboare propriul record mondial. Verdictul dat de americani

Cum poate David Popovici să-și doboare propriul record mondial. Înotătorul român care tocmai a împlinit 18 ani pe 15 septembrie a impresionat lumea natației în această vară cu performanțele sale. Popovici a devenit dublu campion mondial și european la seniori și juniori. Dar a doborât și recordul mondial al probei de 100 metri liber, vechi de 13 ani, în cadrul Europenelor de la Roma. Experții americani sunt de părere că David Popovici își poate spulbera actualul timp având potențial uriaș să îmbunătățească cel puțin două aspecte ale înotului său.

Cum poate David Popovici să-și doboare propriul record mondial

Cum poate David Popovici să-și doboare propriul record mondial. Devenit „regele natației” în această vară, înotătorul român i-a uimit pe experți cu rezultatele sale și, mai ales, ușurința, dar și potențialul încă enorm al stilului său de a înota.

David Popovici a explicat într-un interviu pentru publicația SwimSwam că obsesia sa este să fie cel mai rapid, cel mai bun înotător din  istorie, dincolo de doborârea unor recorduri mondiale.

„Ideea de a fi cel mai bun al tuturor timpurilor și de a atinge acest statut în cel mai scurt timp posibil. Vreau să fiu campionul lumii, un campion de necontestat! Acestea sunt lucrurile care mă motivează ocazional. De pildă, când mă mai plictisesc la antrenamente. Dar ceea ce mă motivează cu adevărat, în permanență, zi și noapte, când nu vreau să mă trezesc devreme pentru antrenament sau când apa e rece la bazin e, pur și simplu, obsesia mea. Obsesia mea de a fi cel mai bun, cel mai rapid. E ceva pe care l-am avut mereu în mine. Și, din fericire, am toate resursele necesare pentru ca această obsesie să devină realitate”, a mărturisit Popovici pentru sursa citată.

Cum poate David Popovici să-și doboare propriul record mondial. Verdictul dat de americani
David Popovici își poate bate propriul record mondial prin îmbunătățirea startului, dar și prin creșterea masei musculare și a forței, odată cu înaintarea în vârstă

Verdictul dat de americani

David Popovici a impresionat mai ales prin doborârea recordului mondial la seniori în proba de 100 metri liber. El a terminat cursa din finala Europenelor de la Roma cu 26.86 și întrecând recordul vechi de 13 ani al brazilianului Cesar Cielo, de 26.91.

David Rieder, expertul Swimming Magazine, a explicat că sportivul dinamovist are un o marjă uriașă de progres și a numit două variante concrete prin care își poate îmbunătăți recordul mondial la 100 de metri. În primul rând, Popovici își poate îmbunătăți startul care, la ora actuală, îl face să parcurgă primii 50 de metri într-un timp mai slab decât mulți alți campioni. În schimb, pe ultimii 50 de metri, Popovici devine devastator.

„David Popovici a doborât în această vară recordul mondial la 100 metri, care îi aparținea lui Cesar Cielo de 13 ani. Brazilianul a înotat suta în 46,91 secunde, întorcând după 22,17 secunde și făcând cea de-a doua lungime de bazin în 24,74. În cei 13 ani scurși, Cameron McEvoy, Kyle Chalmers, James Magnussen sau Kliment Kolesnikov s-au apropiat de borna setată de sud-american, dar nu au reușit să o depășească. Toți au avut însă ceva în comun: au plecat mai slab, recuperând pe ultimii 50 de metri. Cel mai rapid dintre aceștia a fost Chalmers, care în 2019 a înotat în a doua jumătate a cursei în 24,29, cu aproape jumătate de secundă sub Cielo.

Dar când Popovici a stabilit recordul mondial, el a înotat primii 50 de metri mai lent decât toți cei amintiți mai sus. El a întos la 22,74, pentru ca apoi să înoate a doua lungime în 24,12 secunde. Cu o zi înainte, în semifinalele Campionatelor Europene, românul a întors la 22,93, reușind un incredibil 24,05 secunde pe a doua lungime, pentru primul său timp din istorie sub 47 de secunde”, a explicat Rieder.

În plus, odată cu înaintarea în vârstă, David Popovici își va mări și masa musculară și, automat, și forța. În aceste condiții, expertul american a declarat că poate nici nu va fi nevoie ca românul să-și îmbunătățească startul atît de mult, pentru că va avea suficientă forță să obțină un timp senzațional doar prin creșterea vitezei odată cu sporirea puterii sale.

„Odată ce trece de adolescență și va mai pune ceva masă musculară, Popovici va fi din ce în ce mai puternic în această probă și poate să stabilească recorduri care să corespundă standardelor sale incredibile. Nici măcar nu e nevoie să își îmbunătățească considerabil startul, pentru că va avea suficientă forță încât să se apropie de cota celor 23 de secunde pe a doua lungime, o barieră care nu ar fi fost niciodată considerată posibilă până să apară înotătorul român”, a mai spus Rieder, potrivit sursei citate.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....