Cum poate ajunge masca să fie un factor de risc. Alexandru Rafila a făcut anunțul

Luiza Moldovan 13.04.2020, 14:55
Cum poate ajunge masca să fie un factor de risc. Alexandru Rafila a făcut anunțul

Cum poate ajunge masca să fie un factor de risc. Alexandru Rafila a făcut precizări importante despre cum trebuie purtată o mască de protecție pentru a nu deveni periculoasă pentru sănătate.

Cum poate ajunge masca să fie un factor de risc. Alexandru Rafila a făcut anunțul

Președintele Societății Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, avertizează că o mască purtată incorect poate fi periculoasă, un factor de risc pentru sănătatea celui care o poartă.

Ideea e că nu trebuie să punem mâna pe ea, nu trebuie s-o folosim la nesfârșit, cu atât mai puțin până se umezește.

Mai mult, Rafila spune că, pentru a fi eficientă, masca trebuie să acopere gura și nasul, foarte bine.

„Dacă o purtăm doar așa, de decor, și nu întrunește aceste condiții, atunci ea poate fi un factor de risc pentru că simpla agățare a măștii pe față nu este o barieră eficientă”, spune Alexandru Rafila.

Cum se poartă corect masca chirugicală
Cum se poartă corect masca chirugicală

Trebuie respectate regulile de distanțare socială

Bineînțeles că, la creșterea gradului de eficiență al măștii contribuie și limitarea contactului social. Nu trebuie să ne atingem fața când suntem afară, după ce am atins alte obiecte, iar masca trebuie pusă atât de bine, încât să nu mai fie necesară o reașezare a ei pe față după ce am fixat-o.

În opinia lui Rafila, sistemul de sănătate din România nu este periclitat, pentru că nu sunt multe spitale în situația celor devenite focare de Covid-19.

„Dacă reușim să facem cât mai rapid și o testare a personalului medical simptomatic și a tuturor pacienților care au sindroame respiratorii și să reușim să avem acele echipamente care pot fi folosite cu foarte mare eficacitate în spitale, probabil că o să putem să avem un control mai bun al situației alături de îmbunătățirea în ceea ce privește echipamentul de protecție (…) și întărirea regulilor de disatnțare în timpul serviciului”, a spus Rafila.

Urmăriți Impact.ro și pe