Cum păstrezi căpșunele proaspete mai mult timp. Greșeala pe care o facem cu toții

Andra Daoud 24.05.2022, 16:27
Cum păstrezi căpșunele proaspete mai mult timp. Greșeala pe care o facem cu toții

Căpșunele sunt, fără doar și poate, fructele-vedetă ale începutului de vară. Începând cu luna mai, le găsim peste tot, din supermarketuri, până la piețe și în propriile grădini. Sunt aromate, parfumate, gustoase și ne putem bucura de savoarea lor câteva săptămâni bune, în funcție de vreme și de soi și de cât de devreme sau de târziu se coc. Cum facem însă să le păstrăm prospețimea mai mult timp atunci când sunt culese?

Felul în care păstrezi căpșunele proaspete mai mult timp

De multe ori se întâmplă ca atunci când ajungem la piață și găsim căpșune care arată bine să cumpărăm o cantitate mai mare, pentru a ne bucura cât mai multe zile de savoarea lor. Același lucru este valabil și pentru căpșunele culese din grădină și, odată ajunși cu ele în casă, trebuie să găsim o variantă de a le depozita pentru a rămâne proaspete pentru cât mai mult timp.

O greșeală pe care oamenii o fac frecvent este că spală toate fructele înainte de a le pune la frigider. Fermierii spun că acest obicei scurteaza perioada în care căpșunele pot fi consumate. Din cauza apei care rămâne pe ele, acestea vor ajunge să se strice mult mai repede și, în loc să ne bucurăm de ele până la o săptămână, în 2-3 zile vom constata că trebuie să le aruncăm.

Căpșunele trebuie să fie depozitate la frigider exact așa cum le-ați luat, fără urmă de apă pe ele. Chiar dacă sunt culese din grădină și mai au urme de pământ, spălați doar câte consumați pe moment, restul puneți-le la frigider, în recipiente largi, astfel încât să nu stea unele peste altele, pentru că acelea de jos se pot turti sub greutatea celor de deasupra. Îndepărtați căpșunele care sunt moi, lovite, sau au urme de stricăciune pe ele sau pe frunze, pentru că acestea le pot strica și pe celelalte.

Cum pastrezi capsunele proaspete mai mult timp. Greseala pe care o facem cu totii
Capsunele se spala doar in momentul in care sunt consumate

Cum se spală corect căpșunele

Căpșunele se spală doar înainte de a fi servite, nu atunci când sunt puse la frigider. Pentru a scăpa de urmele de pământ și de micile insecte care pot fi pe suprafața fructelor, este recomandat să le spălați într-o soluție de apă cu oțet sau cu bicarbonat de sodiu. Amestecați apa cu câteva lingurițe de bicarbonat într-un bol sau dizolvați un sfert de pahar de oțet de mere în apă și lăsați căpșunele în amestec timp de 10-15 minute.

Apoi, clătiți bine fructele sub un jet de apă rece, pentru a scăpa de urmele de bicarbonat sau de mirosul de oțet. Țineți cont că nu trebuie să le rupeți codița înainte de a le spăla, pentru că apa va intra în ele și va face să își piardă gustul.

Dacă aveți deja căpșunele la frigider de mai multe zile și nu le-ați consumat și observați că încep să se deterioreze, să se pălească și să se strice, este momentul să le folosiți sau să le congelați pentru a nu le pierde. Pot fi congelate fructele care încă sunt tari și sănătoase, iar ulterior le puteți folosi la smoothie-uri sau la diferite rețete de deserturi preparate în casă.

Urmăriți Impact.ro și pe