Cum ne influențează echinocțiul de primăvară? Ce efecte poate avea

Emanuela Pană 19.03.2023, 17:00
Cum ne influențează echinocțiul de primăvară? Ce efecte poate avea

După Mărțișor, Babe și Moși, când deja am pășit în anotimpul primăverii din puncte de vedere calendaristic, a venit momentul echinocțiului, care marchează începutul primăverii astronomice. Anul acesta, evenimentul are loc luni, 20 martie, și reprezintă acel moment când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ. Află cum ne influențează echinocțiul de primăvară și ce este bine să faci.

Ce este echinocțiul de primăvară 2023? 

În 2023, echinocțiul de primăvară are loc pe 20 martie, la ora 23:24 (ora României), când începe și primăvara astronomică. Anul acesta, evenimentul pică într-o zi de luni. Odată cu echinocțiul de primăvară 2023, durata zilei începe să crească, iar cea a nopții să scadă până pe 21 iunie, atunci când se termină primăvara astronomică și începe solstițiul de vară. 

Echinocțiul de primăvară reprezintă momentul în care Soarele, în mișcarea sa anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea. Fenomenul de echinocțiu are loc de două ori pe an: echinocțiul de primăvară și echinocțiul de toamnă.  

Cuvântul „echinocţiu“ derivă din termenul francez „équinoxe“, care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium“, format din „aequus“ – „egal“ şi „nox“/„noctis“ – „noapte“. În limbaj popular, fenomenul astronomic este numit „Târ Înainte“, respectiv „Târ Înapoi“.  

În perioada echinocțiului de primăvară, numit și echinox, totul se trezește la viață și tinde să iasă la suprafață pentru a se bucura de energiile profunde ale primăverii. Astrologii susțin că momentul când ziua devine egală cu noaptea aduce o stare de armonie, o stare de transformare profundă a naturii exterioare, dar și o transformare benefică a naturii noastre umane.  

Citește și: Ce este echinocțiul și de ce „se simte“ diferit pe regiunile globului

Cum ne influențează echinocțiul de primăvară?

Echinocțiul de primăvară este un eveniment important despre care toată lumea a auzit, însă foarte puțini știu cum ne influențează acest fenomen. Specialiștii sunt de părere că, odată produs echinocțiul de primăvară, corpul uman simte anumite energii care sunt benefice pentru îmbunătățirea stării de spirit. 

Cum ne influenteaza echinoctiul de primavara
Cum ne influenteaza echinoctiul de primavara

Astfel, ulterior datei de 20 martie 2023, ar trebui să ne simțim mai energici și să avem un tonus mai bun. Deoarece de echinocțiu întunericul și lumina zilei sunt egale cu 12 ore fiecare, unii cred că avem de-a face cu un proces de restabilire a echilibrului. 

Pe măsură ce iarna ne plasează într-o viață mai întunecată, odată cu venirea primăverii astronomice ne bucurăm mai mult de lumina Soarelui. Având în vedere că viața noastră, a tuturor, depinde de Soare, vă puteți imagina energia sărbătorii în această perioadă a anului pentru toate speciile vii: păsările cântă, florile înfloresc, iar albinele dansează.  

Pentru unii oameni, schimbările de anotimp pot declanșa și o schimbare a dispoziției. Astfel, în timpul iernii astronomice mulți dezvoltă tulburări afective sezoniere. Explicația oferită de experți este aceea că zilele mai scurte, cu mai puțină lumină solară, supără ceasul intern al organismului, provocând pierderea de energie și lipsa de zel.  

Efectele asupra corpului uman  

Pe lângă energiile pozitive, oamenii pot experimenta, în luna martie, și energii negative. Conform tradiției populare, în această lună se activează vrăjile și blestemele, însă tot acum ele pot să fie anihilate.  

La începutul primăverii se schimbă întotdeauna energiile, iar negativitățile – frici, spaime, blesteme – se pot manifesta destul de intens. Atunci când se confruntă cu stări neplăcute, creștinii trebuie să rostească o rugăciune pentru ocrotirea casei, a familiei și a celor din jur. 

De asemenea, este indicat ca fiecare credincios să bea o gură de agheasmă, tot ca sistem de protecție. La fel de utilă este săvârșirea sfeștaniei casei de către un preot. Indiferent că trăiesc la sate sau la orașe, oamenii fac aceste lucruri pentru a alunga energiile negative de peste an, acumulate în diferite situații.    

În vremuri străvechi, oamenii practicau diverse ritualuri pentru a scăpa de cele rele. Specialiştii în Etnografie şi Folclor relatează că în trecut se aprindeau focuri pentru „a arde“ iarna și a renaște, prin căldură, spiritul primăverii. Creștinii au asimilat acest obicei sub forma Focurilor Sfinților.  

„Energiile negative se manifestă de regulă la trecerea de la un sezon la altul. Dar putem să le eliminăm ușor – făcând sport sau mergând la o plimbare, cu un dialog mai vesel, vizionând o comedie, ca să ne mai descărcăm puțin sufletul“, explica numerologul Mihai Voropchievici cu ceva timp în urmă.

Echinocțiul de primăvară în următorii ani 

Echinocțiul de primăvară nu este un fenomen cu dată fixă, astfel că ziua în care are loc se schimbă la un animit număr de ani. Acest lucru se întâmplă deoarece anul calendaristic nu este egal cu anul tropic. Însă, în general, echinocțiul de primăvară cade pe 19, 20 sau 21 martie.

Iată când va avea loc echinocțiul de primăvară în următorii ani: 

  • Echinocțiul de primăvară 2024 – 20 martie, ora 05:06;  
  • Echinocțiul de primăvară 2025 – 20 martie, ora 11:01;  
  • Echinocțiul de primăvară 2026 – 20 martie, ora 16:46;  
  • Echinocțiul de primăvară 2027 – 20 martie, ora 22:25;  
  • Echinocțiul de primăvară 2028 – 20 martie, ora 04:17. 

 

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...