Cum ne afectează, de fapt, trecerea la ora de vară. Weekendul acesta se dau ceasurile cu o oră înainte

Narcisa Tomulescu 25.03.2023, 20:16
Cum ne afectează, de fapt, trecerea la ora de vară. Weekendul acesta se dau ceasurile cu o oră înainte

Trecerea la ora de vară înseamnă că ceasurile se dau cu o oră înainte. Anual, în ultima duminică din martie, ora 3.00 devine ora 4.00, ceea ce înseamnă că dormim cu o oră mai puțin. Dar  schimbarea orei ne afectează și în alte moduri.

România trece la ora de vară și în 2023, deși alte țări europene au decis să renunțe la acest sistem, după un vot în Parlamentul European, în 2019. Ziua de 26 martie va fi cea mai scurtă din anul 2023, având doar 23 de ore.

Ora 3 va deveni ora 4 in ultima noapte de sâmbătă spre duminică din martie
Ora 3 va deveni ora 4 in ultima noapte de sâmbătă spre duminică din martie

În prezent doar 70 de țări din întrega lume mai schimbă ora primăvara și toamna, pentru a putea profita mai mult de lumina naturală a zilei.

Trecerea la ora de vară afectează organismul

Weekendul acesta dăm ceasurile cu o oră înainte, iar această schimbare aparent nesemnificativă este un adevărat șoc pentru organismul uman. Schimbarea orei de două ori pe an ne dă ceasul biologic peste cap, potrivit specialiștilor. Iar reintrarea în normalitate este un proces mai anevoios decât ai crede.

Unii se bucură de trecerea la ora de vară pentru că ne putem bucura mai mult de lumina naturală, fapt benefic atât pentru toate activitățile pe care le desfășurăm zilnic, dar și din punct de vedere financiar. Cum prețul energiei electrice a crescut simțitor, faptul că avem mai multe ore de lumină naturală este îmbucurător: putem folosi mai puțină electricitate pentru iluminarea locuințelor și, implicit, primim facturi mai mici la energie.

Totuși, schimbarea orei produce o adevărată desincronizare în creier și organism, după cum atrag atenția neurologii și specialiștii în medicina somnului. Ora exactă a ceasului biologic este dată de creier. Acesta are un sistem propriu de măsurare a timpului pentru a putea regla toate funcțiile cardiace, metabolice și hormonale, dar și somnul. Când acest ceas intern nu se mai sincronizeaza cu ceasurile convenționale, cum se întâmplă când facem trecerea la ora de vară, în corpul nostru se produc dezechilibre pe care avem nevoie de timp să le remontăm.

Cum ne dereglează schimbarea orei

Persoanele matinale au observat deja că soarele răsare mai devreme. Cei care încep să lucreze de la primele ore ale dimineții sau care au copii de dus la școală și la grădiniță înainte de a merge la serviciu se trezeau până acum când mijeau zorii. După schimbarea orei, la ora de trezire va fi, din nou, pentru o vreme, întuneric. Adaugă și faptul că, dacă până acum te trezeai la 6, acum te vei trezi la 5 pe „ora veche”, astfel că e de așteptat să te simți mai obosit și mai lipsit de energie o perioadă, până când „ceasul creierului” va reuși să se sincronizeze cu „ceasul solar”.

Din cauza stresului provocat în organism de schimbarea orei, medicii au atras în repetate rânduri atenția asupra faptului că acest moment este urmat anual de o creștere a numărului de infarcturi și accidente vasculare cerebrale. Oboseala resimțită din cauza pierderii unei singure ore de somn duce la foarte mulți oameni la scăderea puterii de concentrare și a nivelului de atenție. Prin urmare, crește numărul de acciddente de mașină, accidente casnice și accidente la locul de muncă.

De cât timp are nevoie organismul să se adapteze la ora de vară

Specialiștii spun că majoritatea oamenilor se adaptează abia după o săptămână cu ora nouă, de vară. Există, însă, destule persoane care ajung să aibă probleme mari din cauza dezechilibrelor atrase de schimbarea orei.

„Pentru anumite grupuri de oameni, de exemplu cei care suferă de depresie sau de boli cardiace, cercetările sugerează că apare un risc mai mare de sinucidere, respectiv de atacuri de cord”, a explicat Xiaoyong Yang, profesor asistent la Universitatea Yale.

Urmăriți Impact.ro și pe