Cum modifici un Negroni și îți aduci propria personalitate într-un cocktail clasic

Alexandru Puiu 17.09.2021, 00:42
Cum modifici un Negroni și îți aduci propria personalitate într-un cocktail clasic

Între 13 și 19 septembrie 2021, în fiecare colț al mapamondului, se sărbătorește săptămâna Negroni, o celebrare a cocktailului clasic de la 1919, un pretext se te bucuri de un mix echilibrat și să ajuți o cauză nobilă.

Începută în 2013 de către Imbibe Magazine împreună cu Campari, această sărbătoare a plecat de la vreo 120 de baruri și bărulețe din fiecare colț al mapamondului, pentru a ajunge acum la 12,999. Până și în București găsești la această adresă dedicată evenimentului un număr de 8 locații în care să bei un Negroni autentic și unul modificat.

Nu de alta, dar aici este farmecul unui Negroni. Deși reprezintă arhetipul cocktailului cu părți egale, încurajează incredibil de multă flexibilitate. Dintr-un punct de vedere, te încurajează să ți-l faci pe al tău. Să ți-l duci în ce direcție îți dorește inima. Să ți-l faci original. Dacă mai rămâne sau nu un Negroni, este deschis dezbaterii. Important este ca, în primul rând, să-ți placă ție. În al doilea rând, fă un efort și împărtășește-l cu cineva drag.

Cum faci un Negroni picant de #NegroniWeek

La bază, un Negroni implică părți egale de gin, Campari și vermut dulce. Ți-aș recomanda un gin de peste 40 de grade. Pentru că este greu să găsești ceva în jur de 50 de grade, acest Tanqueray Dry Gin Export Strength de 43,1 grade este perfect. Construiește-ți cocktailul într-un pahar de mixat, amestecă-l cu multă gheață, strecoară-l într-un pahar de whiskey cu baza groasă și un cub mare de gheață. Folosește ca decor o coajă de portocală a cărei uleiuri esențiale le-ai pus în prealabil peste cocktail.

Ca un ”twist” adus clasicului Negroni, eu am făcut o variantă picantă, o notă care, în opinia mea, complementează perfect amarul de Capari și botanicele dintr-un gin tradițional London Dry.

Negroni Picant

30ml Gin – recomand un Tanqueray Dry Gin sau un Tanqueray Ten

30ml Campari – ia-ți te rog frumos o sticlă de un litru, nu se strică

20ml Vermouth Dulce – poți folosi un Martini, dar îți recomand un Mancino Amaranto

10ml Ancho Reyes – lichiorul meu preferat de ardei iute pe care l-am detaliat aici

8 – 10 picături sau un dash de Angostura Orange Bitters

Amestecă bine cu gheață, timp de 15 – 20 de secunde, strecoară peste un cub mare de gheață și folosește ca decor o coajă de portocală. O alternativă pe partea de decor poate fi un ardei iute uscat sau o felie frumoasă de ardei iute proaspăt.

Ca referință, în majoritatea rețetelor în engleză o să vezi la bitters formularea ”dash”. Aceasta se referă la o mișcare de sus în jos cu mâna a unei sticle de bitters cu picurător. Convenția este că acel gest se reflectă în aproximativ 6-8 picături. Unii sunt de părere că poate fi interpretată chiar și ca zece picături. Poți face mai multe experimente și vezi ce variantă îți place ție cel mai mult în cocktailurile tale preferate.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

alfa drink