Cum justifică Belarusul primirea armelor nucleare rusești pe teritoriul său. „Nu este ceva nou”

Mihnea Tălău 28.03.2023, 16:54
Cum justifică Belarusul primirea armelor nucleare rusești pe teritoriul său. „Nu este ceva nou”

Belarusul a declarat marți că a decis să găzduiască arme nucleare tactice rusești după ani de presiuni din partea Statelor Unite și a aliaților săi din NATO, menite să îi schimbe direcția politică și geopolitică.

Belarus și-a justificat decizia de a coopera cu Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă că Moscova va căuta în viitor să desfășoare arme nucleare tactice în Belarusul vecin, un aliat fidel, intensificând astfel o situație de impas cu Occidentul.

Ministerul belarus de externe și-a justificat decizia de a coopera cu Rusia într-o declarație de marți, afirmând că Minskul a acționat pentru a se proteja de Occident, scrie Reuters.

„În ultimii doi ani și jumătate, Republica Belarus a fost supusă unei presiuni politice, economice și informaționale fără precedent din partea Statelor Unite, a Regatului Unit și a aliaților săi din NATO, precum și a statelor membre ale Uniunii Europene”,

Având în vedere aceste circumstanțe, precum și preocupările și riscurile legitime în sfera securității naționale care decurg din acestea, Belarus este obligat să răspundă prin consolidarea propriilor capacități de securitate și apărare”, se precizează în declarație.

Cum justifica Vladimir Putin o mutare a armelor nucleare in Belarus. Da exemplul SUA

Minskul a afirmat că planurile nucleare rusești nu ar contraveni acordurilor internaționale de neproliferare, deoarece Belarusul însuși nu ar avea control asupra armelor.

Kievul nu va transfera în fapt controlul acestor arme Minskului

Belarus susține că această practică, de cooperare militară dintre o putere nucleară și un stat care nu deține astfel de arme „nu este ceva nou”. SUA are peste 150 de arme nucleare tactice depozitate pe teritoriile statelor aliate NATO și peste 250 de avioane sunt pregătite pentru astfel de misiuni (de bombardament nuclear), a mai precizat ministerul de Externe din Belarus. Zilele trecute, Vladimir Putin a anunțat că Rusia va desfășura arme nucleare tactice în Belarus.

„Am convenit cu Lukaşenko că vom amplasa arme nucleare tactice în Belarus fără încălcarea regimului de neproliferare”, a declarat Vladimir Putin, citat de TASS.

Kremlinul a anunțat că Rusia va finaliza până la 1 iulie construcția unui siloz pentru arme nucleare tactice în Belarus. Cu toate acestea, rușii nu va transfera în fapt controlul acestor arme Minskului. Rusia are staţionate deja în Belarus 10 avioane capabile să poarte arme nucleare tactice.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...