Cum îți schimbi centrala termică prin Rabla pentru electrocasnice, care sunt șansele

Gabriel Peneș 24.11.2022, 10:46
Cum îți schimbi centrala termică prin Rabla pentru electrocasnice, care sunt șansele

Cum îți schimbi centrala termică prin Rabla pentru electrocasnice. O nouă ediție a programului a debutat pe 21 noiembrie cu etapa creării de conturi pe platforma Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). În cadrul noii sesiuni de schimbare a vechilor electrocasnice, românii încă nu au opțiunea de a-și lua și o nouă centrală termică, dar acest lucru s-ar putea schimba pe viitor.

Cum îți schimbi centrala termică prin Rabla pentru electrocasnice

O nouă ediție a programului „Rabla pentru electrocasnice” a început pe 21 noiembrie. În cadrul acesteia, românii pot achiziționa la prețuri reduse de la aparate de aer condiționat și frigidere, până la mașini de spălat, aragazuri, aspiratoare etc. Cu condiția să ofere un produs similar vechi la schimb. Bugetul alocat acestei noi ediții este de 50 de milioane de lei.

Recent, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat la un post de televiziune că în coaliţia de guvernare a fost stabilit ca în programul „Rabla pentru electrocasnice” să fie incluse şi centralele de apartament.

„Le-am recomandat românilor, cei care îşi permit, să schimbe centrala, să treacă pe centrale performante. Împreună cu ministrul Mediului, în Coaliţie, am stabilit ca în Programul „Rabla pentru electrocasnice” să intre şi centralele de apartament, pentru ca oamenii care nu-şi permit să-şi cumpere o centrală să poată să şi-o schimbe, să fie ajutaţi, pentru că şi statul, la rândul lui, câştigă, pentru că scade consumul de gaz”, a susţinut Popescu.

Toate bune și frumoase, atâta doar că de administrarea programelor Rabla se ocupă ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor condus de Barna Tanczos și nu instituția la șefia căreia se află ministrul Virgil Popescu.

Care sunt șansele

Ministrul Barna Tanczos a încercat să ofere un răspuns diplomatic la declarația colegului său de guvernare.

Ministrul Mediului a spus că introducerea centralelor de apartament în Programul „Rabla pentru electrocasnice” este o opţiune, dar trebuie făcută o analiză de impact prin care să se vadă care ar fi economia emisiilor de carbon pe care ar aduce-o centralele noi.

„Trebuie să facem o analiză de impact, să vedem care este economia de carbon care se face prin centralele noi şi să vedem investiţia de care este nevoie. Trebuie ştiut un lucru: emisiile de carbon se taxează în Europa. În Uniunea Europeană intră începând cu 1 ianuarie 2027 Directiva cu privire la taxarea carbonului, care va afecta şi apartamentele care se încălzesc sau sunt încălzite cu centrale individuale. Va impacta şi combustibilul fosil – benzină, motorină. Tocmai de aceea, interesul nostru este de a veni cu soluţii, altele decât cele clasice, adică să găsim soluţii pentru reducerea emisiilor de carbon la nivel de apartament”, a explicat Tanczos, conform Agerpres.

Ministrul Mediului n-a exclus introducerea centralelor de apartament în programul „Rabla pentru electrocasnice”, dar a precizat că amploarea unui asemenea program ar avea nevoie de o pregătire temeinică și nu s-ar putea realiza în câteva zile ori câteva săptămâni.

„Cu siguranţă este o opţiune, dar, din punct de vedere al mediului şi din punctul de vedere al emisiilor de carbon, cele mai bune soluţii pe plan naţional, ca plan european, sunt încălzirile centralizate, care scot din centrul oraşului poluarea, scot emisiile de carbon de la nivelul trotuarului şi le duc într-o centrală care poate fi controlată, poate fi dotată cu sisteme de reducere a emisiilor şi sunt mult mai eficiente şi mai economice din punct de vedere mediu şi financiar. În niciun caz nu se poate lansa un program în 2–3 zile sau 2–3 săptămâni. Este un program foarte mare şi, dacă vrem un program de genul acesta, necesită analiză, pregătire informatică şi buget”, a mai spus Barna Tanczos.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....