Cum îți poți proteja pielea de ger în mod corect. Sfaturi pe care nu trebuie să le ratezi

Ana Anitoiu 17.01.2021, 20:49
Cum îți poți proteja pielea de ger în mod corect. Sfaturi pe care nu trebuie să le ratezi

Pielea are de suferit iarna, mai ales în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, când multe persoane apelează la trucuri de îngrijire a căror funcționare este doar un mit. Un medic dermatolog a tras un semnal de alarmă referitor la aceste obiceiuri ce fac mai mult rău decât bine. Iată cum îți poți proteja pielea de ger în mod corect.

Cum îți protejezi pielea de ger în mod corect

Iarna, pentru piele apar tot felul de inamici. În afară de temperaturile scăzute, aceasta mai poate fi afectată de atmosfera uscată din casă sau alte spații, de vântul puternic, precum și de faptul că scade consumul de lichide și crește cel de dușuri ori băi calde sau chiar fierbinți, ce îi scad stratul protector de lipide.

”Săpunurile şi loţiunile de dus trebuie să fie cât mai blânde, hipoalergenice, sărace în parfum şi coloranţi. Nu e bine să ne spălăm cu apă fierbinte, chiar dacă avem tendinţa să compensăm astfel frigul de afară. Apa fierbinte îndepărtează filmul lipidic protector natural. Nu faceţi gomaj în această perioadă, nu folosiţi geluri şi bureţi abrazivi şi nici nu faceţi baie prelungită în spumă”, a recomandat doctorul dermatolog Oana Spânu, potrivit csid.ro.

Ce aliați are pielea, în timpul iernii

Prima regulă pentru ferirea pielii de ger este protejarea întregului corp cu îmbrăcăminte adecvată temperaturilor de afară, dar și cu accesorii precum căciulă, fular și mănuși. Acestea trebuie să fie din bumbac și nu din alte materiale ce pot irita pielea, precum poliesterul sau lâna.

De asemenea, în timpul iernii este esențială aplicarea unor creme emoliente pentru a se evita uscarea, înroșirea ori iritarea pielii. În cazul unei îngrijiri precare, pot apărea eczeme, infecții și se pot agrava unele probleme ale pielii cum sunt dermatita atopică și psoriazisul.

Cum iti poti proteja pielea de ger in mod corect. Sfaturi pe care nu trebuie sa le ratezi
Mainile unei tinere, aplicand o crema hidratanta

Recomandări pentru o piele sănătoasă, în timpul iernii

O altă regulă pentru ca pielea să se mențină sănătoasă, pe tot parcursul sezonului rece, este ca uscarea, după duș sau baie, să fie făcută prin tamponare, nu prin frecare, cu un prosop din bumbac, ce absoarbe bine apa.

În plus, persoanelor care au această posibilitate le este recomandat să cumpere și să folosească umidificatoare în camerele în care locuiesc. Aceste aparate sunt recomandate mai ales în camerele copiilor, care sunt și mai predispuși la o piele deshidratată.

Produsele recomandate, pentru pielea uscată

Mai mult, pentru persoanele care suferă deja de piele uscată ori fisurată este importantă folosirea unor detergenți de rufe hipoalergenici, fără parfum sau înălbitor. Acest tip de detergenți sunt mult mai blânzi cu pielea.

”Copiii cu astm sau dermatită atopică vor trebui ţinuţi departe de contactul cu anumiţi alergeni de mediu (praf de casă, acarieni, detergenţi) şi se vor evita alimentele cu potenţial alergenic pentru că pot agrava leziunile de pe piele”, a mai spus medicul dermatolog Oana Spânu.

Ce măști naturale pentru ten pot fi pregătite acasă

Nu strică, mai ales în timpul iernii, ca pielea feței să fie îngrijită cu o mască naturală, pregătită acasă, din câteva ingrediente la îndemână. O astfel de mască poate fi făcută amestecând o linguriță de ulei de măsline, jojoba ori migdale și una de miere de albine cu un gălbenuș de ou. Aceasta se aplică pe toată fața, din poziția culcat, ca să nu alunece.

O altă variantă de hidratare a tenului acasă este și mai simplă. Se aplică pe față un strat subțire dintr-un ulei ca cel de măsline, migdale sau jojoba ori miere de salcâm sau tei. După aceea, se aplică comprese de tifon calde, îmbibate în apă plată, minerală, termală sau ceai de mușețel, gălbenele ori verde. Mai multe detalii, AICI!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...