Cum îți dai seama rapid dacă peștele din supermarket este vechi. Detaliile la care trebuie să fii atent

Stan Filon 21.11.2022, 11:35
Cum îți dai seama rapid dacă peștele din supermarket este vechi. Detaliile la care trebuie să fii atent

Postul Crăciunului este unul permisiv, astfel încât credincioșii pot mânca și pește, atunci când este dezlegare la pește. Cei mai mulți români vor lua cu asalt magazinele pentru a-și cumpăra pește, așa că trebuie să știi cum să îți dai seama rapid dacă peștele din supermarket este vechi, pentru a evita situații foarte neplăcute.

Cum îți dai seama rapid dacă peștele din supermarket este vechi

Peștele este unul dintre cele mai perisabile alimente, așa că trebuie să știi cum să îți dai seama dacă peștele este vechi sau nu. Acest aliment va fi foarte consumat în timpul postului Crăciunului, când este dezlegare la pește, așa că magazinele se vor umple de doritori.

Înainte de a cumpăra pește, uită-te în jur ca magazinul să fie curat, iar peștii să fie acoperiți cu gheață. Dacă peștii sunt deja eviscerați, trebuie să fii și mai atent la toate condițiile de igienă. Trebuie reținut faptul că un pește proaspăt este lucios și acoperit de un mucus transparent care devine opac în cazul în care peștele este vechi.

Cum iti dai seama rapid daca pestele din supermarket este vechi
Cum iti dai seama rapid daca pestele din supermarket este vechi

Plutește sau se duce la fund?

Dacă este proaspăt, atunci când este pus în apă, peștele trebuie să se ducă la fund și corpul trebuie să nu se îndoaie și să rămână rigid. De asemenea, atunci când cumperi pește, solzii trebuie să fie lucioși și să nu se dezlipească de piele, iar ochii să fie clari și strălucitori, bulbucați. Peștii cu ochii intrați în orbită trebuie evitați, deoarece sunt vechi.

Un alt indiciu foarte important sunt branhiile peștelui. Acestea trebuie să fie roșiatice, umede și fără miros. Peștii cu branhii vineții ori maro sunt vechi și trebuie evitați imediat. În cazul în care decideți să cumpărați pește file, aceste bucăți trebuie să fie ușor translucide, curate și să miroasă proaspăt.

Un alt indiciu la care trebuie să vă uitați sunt solzii. Peștii care au solzii decolorați sau se desprind de pe piele, iar abdomenul este moale și are ochii adânciți în orbită și nu se duce la fund atunci când este cufundat în apă, cu siguranță este stricat.

Imediat cum ați ajuns acasă, peștele trebuie curățat, spălat bine, curățat de măruntaie și de solzi și consumat cât mai repede. După ce a fost curățat, peștele se poate depozita în frigider sau în congelator.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...