SPECIAL

Cum își petreceau românii concediile acum 100 de ani. Locurile sunt preferate de zeci de mii de oameni și în prezent

Diana Timișoreanu 05.07.2022, 10:40

În urmă cu multă vreme, cei foarte avuți aveau conace în preajma Timișoarei, unde își petreceau verile feriți de caniculă sau de epidemiile care izbucneau periodic din cauza zonei mlăștinoase pe care fusese construit orașul. Alții mergeau la băi în stațiuni faimoase din Europa. Cei fără prea mulți bani se răcoreau în apele Begăi sau ale bălților din împrejurimi. În urmă cu 100 de ani lucrurile se schimbă și o faimoasă agenție de turism a vremii începe să ofere destinații similare celor de acum: Istambul, Atena, Egipt și chiar Tenerife. Tonul fusese dat de călătoriile familiei regale.

„Hamburg Amerika”, biroul de turism din Timișoara care oferea, acum aproape 100 de ani, vacanțe exotice

„Hamburg Amerika” a fost la data înființării, în 1847, o companie care a speculat perfect o situație specială: dorința a zeci de mii de oameni de a ajunge în Lumea Nouă.  Așa că asigura transportul între orașul Hamburg, din Germania, și America. Succesul a fost imens, iar profiturile pe măsură.

Serviciile firmei erau destinate inițial germanilor, dar activitatea s-a extins. Prin opțiunea Atlas, compania oferea, încă din 1906, călătorii spre Jamaica, Haiti, Columbia, cu vasele Altai, Sarnia, Sibiria, Alleghany, Alene, Adirondack, Valdivia și Graecia, pentru cei care doreau să evite neplăcerile iernii în emisfera nordică.

În anii ’30, „Hamburg Amerika” avea birouri inclusiv  în Bucureşti, Timişoara, Cernăuţi, Constanţa, Iaşi şi Brăila.

La Timișoara, biroul de turism „Hamburg Amerika”  era situat în actualul centru vechi al orașului, pe strada Mercy

Anunțurile despre călătoriile oferite erau publicate în ziarele vremii. De mare succes se bucurau cele spre Egipt, pe drumul spre tărâmul faraonilor pasagerii având posibilitatea să poposească la Istambul sau Atena. Nici marile evenimente ale epocii nu erau uitate, existând, de exemplu, adevărate pachete turistice pentru cei care doreau să viziteze Expoziţia Universală din Chicago, o destinație aleasă inclusiv de oamenii de afaceri ai vremii, dornici să vadă noutățile în domeniu de peste ocean.

“Nu am inventat noi destinațiile speciale de vacanță. Iar cei care aveau bani călătoreau cam pe unde își doreau să ajungă. Unii pe cont propriu, alții prin birourile  de turism ale vremii. Care chiar existau.  Nu era turism de masă, erau clienți mult, mult mai puțini, dar și prețurile erau intangibile pentru cei care nu aveau foarte muți bani. Călătoriile durau mult, nu era vorba despre zile de concediu, ci despre experiențe care durau și costau”, consideră Amalia Andrei, agent de turism din Timișoara.

Alte opțiuni de vacanță, în 1933, pentru timișoreni: croazieră de lux cu oprire în Tenerife

Pentru septembrie 1933, propunerea biroului „Hamburg Amerika” era o croazieră pe luxosul vas „Oceana”. Cu opriri în Biarritz, Vigo, Lisabona, Tanger, Las Palmas, Santa Cruz de Tenerife sau Ponta Delgada.

“Bunica unei prietene povestea că mama ei a fost, în luna de miere, într-o croazieră de lux. Nu se pleca din Timișoara, dar, din câte îmi amintesc, spunea că avea voiajul asigurat până la locul de îmbarcare, dacă se solicita asta. Parcă de la Constanța se pleca.  Nu mai țin minte amănunte, a fost tare demult, dar am văzut acasă la ea câteva poze din călătoria aceea.

Nici poze nu se făceau multe, ca acum, dar erau valoroase ca amintire. Erau oameni foarte avuți, aveau fabrică și câteva magazine. Nu oricine își putea permite așa o călătorie. Dar în poze se vedea o atmosferă deosebită, ceva rafinat și elegant. Probabil că au fost niște amintiri care au ținut peste generații”, povestește Fenia Gruin, o doamnă din Timișoara.

În 1930, Regina Maria a făcut o călătorie în locurile sfinte și în Egipt. Plecarea a avut loc în februarie, din Bucureşti, cu trenul, până la Constanța. De aici, regina şi suita au luat vaporul care a făcut escale la Constantinopol și Alexandria. A urmat un nou drum cu trenul până la Assuan, de unde începea excursia pe Nil. După vizitarea piramidelor, călătoria a continuat în Siria și Palestina. La Ierusalim, au vizitat Biserica Sfântului Mormânt.

Urmăriți Impact.ro și pe