Cum te face PSD ca la alba-neagra ori de câte ori se simte încolțit

Alexandru Ioanid 08.04.2019, 17:37
Cum te face PSD ca la alba-neagra ori de câte ori se simte încolțit

PSD e cel mai mare partid din România și niciun președinte al formațiunii nu a fost mai aspru criticat decât Liviu Dragnea. De fiecare dată, însă, când se întâmplă lucruri grave în țară, partidul reușește să se eschiveze. Și o face, de multe ori, prin bagatelizarea unui subiect sau, pur și simplu, își apără punctul de vedere cu tupeu.

PSD a fost puternic trimis în corzi în ianuarie 2017, la scurt timp după ce câștiga alegerile parlamentare cu un scor istoric. La doar câteva luni după ce a preluat puterea, Guvernul a dezincriminat abuzul în serviciu care presupunea un prejudiciu mai mic de 200.000 de lei.

Sute de mii de oameni au ieșit în stradă, în condițiile în care celebra OUG 13 urma să intre în vigoare în zece zile. Confruntat cu presiunea străzii, PSD a preferat să facă un pas înapoi și a abrogat ordonanța cu pricina.

Social-democrații au înțeles atunci că nu pot face lucrurile peste noapte (sau „noaptea ca hoții”) și au preferat să se replieze. Au făcut un pas înapoi, dar doar pentru a-și schimba strategia de atac.

Atacurile care au urmat au fost coordonate, modificări în sistemul judiciar au fost făcute pe ici, pe colo, cât să nu bată la ochi. Și în tot acest timp, PSD a căutat să distragă atenția de la problemele grave și să ducă discuția în alte zone.

A inventat inamici de țară, a început epurarea incomozilor și a fentat întrebările care nu-i conveneau. Liviu Dragnea știe să creeze teme false de discuție, iar partidul pe care-l conduce îl urmează îndeaproape.

Iată, mai jos, câteva subiecte pe care PSD nu le dorește rostogolite în spațiul public și face tot posibilul pentru a distrage atenția de la ele.

Dosarul Revoluției

După 30 de ani de anchetă, procurorii militari au trimis în judecată dosarul în care se anchetează faptele de la Revoluția din 1989. Anunțul a fost făcut de procurorul-general al României, Augustin Lazăr.

În Dosarul Revoluției, fostul președinte al României și fost lider al PSD, Ion Iliescu, va fi judecat pentru crime împotriva umanității. Sigur, Ion Iliescu nu mai conduce partidul, dar este președinte de onoare al formațiunii. Iar trimiterea sa în judecată, fie și după 30 de ani de la presupusele fapte, e o lovitură pentru PSD.

Dar strategia de partid funcționează: în loc să salute trimiterea în judecată a unui astfel de dosar, extrem de important pentru istoria României, PSD a preferat să alimenteze dezbaterea care servește propriilor interese.

„Este revoltător ca Dosarul Revoluției să fie trimis în instanță de un fost agent al poliției politice comuniste! Este intolerabil ca cel care a ținut în chinuri disidenții anticomuniști să se erijeze acum în făuritorul dreptății anticomuniste”.

Reacție PSD
https://www.facebook.com/psdbiroupresa/photos/a.333738986771222/1592599290885179/?type=3&theater

Cu alte cuvinte, celor de la PSD le pasă prea puțin că victimele de la Revoluție ar putea fi răzbunate printr-o decizie a instanței. Social-democrații au preferat să mute discuția pe Augustin Lazăr, procurorul-general al României, pe care formațiunea l-ar vrea plecat din sistem.

Pentru a-l pune la zid și pentru a crea o dezbatere națională pe acest subiect, PSD l-a acuzat pe Augustin Lazăr că a refuzat solicitările de eliberare din penitenciar ale fostului deținut politic Iulius Filip. Pe la televiziunile apropiate puterii, Lazăr e prezentat drept cel care „a trimis eroi la carceră”. În realitate, însă, fostul deținut politic avea altele la activ, dar PSD nu spune asta.

Războiul purtat împotriva procurorului general al României este similar cu cel purtat împotriva Laurei Codruța Kovesi. Aceasta a fost revocată, în cele din urmă, de la șefia DNA. Augustin Lazăr, nu. Deocamdată.

Protestatari acoperiți cu vuvuzele

Pe la jumătatea lunii martie, Liviu Dragnea a mers la Târgoviște, unde a participat la evenimentul în urma căruia Rovana Plumb a fost aleasă șefa PSD Dâmbovița. La intrarea în clădire, liderul PSD a fost așteptat de mai mulți protestatari care l-au huiduit și i-au reproșat că scoate țara de pe harta statului de drept.

Anticipând, probabil, o astfel de acțiune, organizatorii evenimentului au chemat mai mulți oameni cu vuvuzele, care să acopere mesajele critice la adresa PSD. Muzica a fost dată tare în boxe, iar oamenii au tot sunat din vuvuzele și goarne până ce Dragnea a intrat în clădire. Vocile critice nu au reușit să se facă prea mult auzite, iar pe televiziuni nu s-au auzit mesajele anti-guvernamentale.

Faptul că sunt aduși oameni care să aplaude la comandă sau să-i acopere pe cei critici nu reprezintă ceva nou pentru PSD. A făcut-o și la București, în iunie 2018, la celebrul miting de susținere a partidului, în care participanții au sosit îmbrăcați în alb. Interesantă a fost, însă, atitudinea lui Dragnea pe subiectul vuvuzelelor.

A încercat, printr-o glumă, să sară repede peste subiect. A admis că oamenii cu vuvuzele au fost aduși de partid, dar a spus-o cu o aparentă relaxare, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

A recunoscut, cu zâmbetul pe buze, și a încercat să dea impresia că nu e nimic atât de grav. Atacurile înverșunate nu se combat întotdeauna cu o atitudine similară. Dar asta nu înseamnă că problema dispare.

”Până la urmă n-am înțeles ce-a fost afară când am intrat. Cei cu vuvuzelele am înțeles până la urmă că erau ai noștri. Fraților, nici nu mai contează”.

Liviu Dragnea, 15 martie, Târgoviște

Pliantele de campanie pentru europarlamentare

PSD a început să distribuie, prin Poșta Română, mai multe pliante de campanie pentru alegerile europarlamentare, sub forma unui ziar de propagandă. Acolo sunt menționate „reușitele” din anii de guvernare PSD și „beneficiile” pe care partidul le-a obținut pentru cetățeni.

Pe ultima pagina, însă există și o rubrică de chestionare, care pot fi completate de cei care le primesc și care pot fi trimise apoi la Poștă sau la cel mai apropiat sediu PSD. Printre întrebări se numără „Sunteţi de acord cu europarlamentarii PNL şi USR care au cerut suspendarea dreptului de vot al României în Uniunea Europeană?“ sau „În ce măsură sunteţi de acord cu propunerea PNL şi USR care au votat rezoluţia împotriva României în Parlamentul European?“

Este evident faptul că întrebările sunt tendențioase și că nu au nicio legătură cu realitatea. USR și PLUS nu au cerut niciodată așa ceva la Bruxelles. Dar, totuși, PSD lansează o temă de dezbatere din acest non-subiect. Iar tactica este, din nou, una de alba-neagra.

PSD pune întrebarea ca și cum acele fapte s-au întâmplat deja și cetățenii ar trebui, pe mai departe, să comenteze acele acțiuni. Social-democrații mizează pe faptul că electoratul este neinformat și nu afirmă „USR și PLUS au făcut așa….”, ci merge pe abordarea „Cum comentați că USR și PLUS au făcut așa….?”

Și, de parcă nu ar fi fost suficient, PSD a mai scos din joben și o altă întrebare (vezi foto). O întrebare care nu are nevoie de niciun comentariu.

Sursa: Digi FM

PSD, după chipul și asemănarea lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea e un lider care reușește, în multe cazuri, să-și păstreze calmul. Răbufnește foarte rar, iar atunci când o face și pare descoperit, cu garda jos, preferă să se retragă dintr-o dezbatere sau din fața jurnaliștilor. Președintele PSD își plânge foarte rar de milă, iar atunci când o face, se victimizează la maximum. Dar, în multe cazuri, preferă să invoce suferința partidului, a țării sau a cetățenilor.

Atunci când este întrebat despre problemele pe care le are cu justiția, mută discuția spre așa-zișii deținuți care au suferit în condiții grele, care au îndurat abuzurile procurorilor. Propaganda merge până în punctul în care o informație falsă este rostogolită și dezbătută până e ridicată la rangul de adevăr.

Principalele gloanțe din această strategie sunt trase la televizor, acolo unde două mari trusturi de presă susțin această propagandă. Încet-încet, însă, PSD își îndreaptă atenția și spre online, acolo unde munca e dusă de „postaci„.

Totul e pus în scenă și dirijat de Liviu Dragnea și de apropiații săi.

În ciuda tuturor presiunilor interne și a disidenților, Dragnea este, încă, președintele partidului. Iar PSD este, încă, la guvernare.

Urmăriți Impact.ro și pe