Cum intri în maşină când e acoperită toată de gheaţă. Şoferii trebuie să ştie acest detaliu după ploaia îngheţată

Stan Filon 28.12.2021, 10:49
Cum intri în maşină când e acoperită toată de gheaţă. Şoferii trebuie să ştie acest detaliu după ploaia îngheţată

Meteorologii au anunțat că vom avea parte de fenomenul cel mai urât de șoferii din toată lumea, respectiv freezing rain sau ploaie înghețată. Chiar dacă acest fenomen este unul plăcut pentru fotografi și amatorii de peisaje rupte parcă din filme, deoarece natura toată se îmbracă cu o mantie groasă de gheață, șoferii vor avea mult de muncă, asta dacă nu vor să folosească mijloacele de transport în comun, așa cum recomandă autoritățile.

Iată cum intri în maşină când e acoperită toată de gheaţă

Administrația Națională de Meteorologie a tras un semnal de alarmă și a spus că s-ar putea ca și românii să se confrunte cu fenomenul de ploaie înghețată. În București, de exemplu, acest eveniment a început deja, însă gheața nu a fost foarte groasă, însă ploaia măruntă încă nu s-a oprit.

Mai întâi de toate, trebuie să știm ce este ploaia înghețată și în ce condiții apare aceasta. Ei bine, fenomenul este unul destul de rar și are loc atunci când în atmosferă temperatura este pozitivă, iar la sol aceasta este negativă. Picăturile de ploaie cad în stare lichidă, însă îngheață pe loc, imediat cum ating pământul sau o altă suprafață. Autoturismele fiind din metal, au deja o temperatură mai joasă decât mediul înconjurătoar, așa că picăturile de apă se transformă imediat. Autoturismele devin ca un cub mare de gheață, iar șoferii privesc neputincioși la ele și nu mai știu cum să intre în mașinile înghețate. 

Cum intri in masina cand e acoperita toata de gheata
Cum intri in masina cand e acoperita toata de gheata

Cum să înlăturăm gheața de pe portieră

Cea mai mare provocare este pătrunderea în autoturism, în aceste condiții. Portierele sunt înghețate cu totul și sunt foarte greu de deschis. Dacă folosim obiecte contondente pentru a sparge gheața, atunci riscăm să ne îndoim și portiera sau chiar să spargem geamul, așa că este total exclus.

Pentru a deschide portiera trebuie să avem la îndemână spray special pentru dezghețare. Dacă nu avem, atunci putem folosi lichid de parbriz de iarnă sau în situații disperate chiar și apă cu spirt. Așteptăm să lucreze puțin lichidul, după care împingem puțin în portieră, dar cu grijă pentru a nu îndoi tabla. Astfel, ușa va împinge în chedere și se vor sparge particulele de gheață dintre ușă și chedere. După care putem încerca să deschidem ușa. Dacă tot țeapănă este, atunci mai punem puțin lichid de dezghețare și mai așteptăm.

O metodă foarte bună este ca de cu seara să luăm o jumătate de cartof și să frecăm chederele, dar și ușa pentru a nu mai îngheța. Cartoful conține amidon, iar acesta nu permite înghețarea. Dimineața ne vom bucura de o ușă ușor de deschis, dar și de un parbriz neatins de gheață, dacă vom folosi seara cartoful și pentru o vizibilitate mai bună. Odată pătrunși în mașină, pornim motorul, pornim căldura și așteptăm ca mașina să se dezghețe în totalitate sau atât cât este nevoie pentru a putea circula în siguranță.

Urmăriți Impact.ro și pe